| | | |

Денков: Няма основания за протестите на земеделците, неслучайно се случват преди ротацията ВИДЕО

Няма основания за протестите на земеделците. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета. Искането на оставка на министър Кирил Вътев е политическо, показаните аргументи са несъстоятелни

Това каза премиерът акад. Николай Денков в изявление в Министерския съвет.

“Няма основания за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета.

Очакваме през следващите дни да продължим диалога със зърнопроизводителите и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки се съгласихме вчера на срещата с тях.

Всеки ден с протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда”, заяви Денков.

Денков допълни, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба за 2023 г., нито с държавни, нито с европейски средства.

Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат.

По думите му това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната.

Според премиера, по данни на Националната агенция за приходите, зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години, като за 2021 г. са декларирани печалби от над 2 милиарда лева, а за 2022 г. – 3 милиарда лева.

Николай Денков припомни, че кабинетът е обявил аграрния сектор за свой приоритет още от създаването си.

За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 милиарда лв. европейско и национално финансиране по различни програми и мерки, каза премиерът.

За второто шестмесечие на миналата година са дадени над 1,7 милиарда лева.

За 2023 г. България е на второ място в Евросъюза след Полша по обема на средствата, които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите, възникнали вследствие на войната в Украйна.

В дискусия със земеделските производители ние набелязахме редица промени, които могат да се направят в законите и за които имаме пълно съгласие с тях, че трябва да продължим да работим заедно, допълни Денков и даде за пример искането за облекчаване на екологичните изисквания, което вече се чува и от Европейската комисия.

Според премиера Николай Денков няма основания за протести. Той допълни, че не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация.

Премиерът изрази очакване в следващите дни диалогът със зърнопроизводителите да бъде продължен, да бъде уточнен текстът и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия, чиито точки вече са били уточнени на срещата в неделя.

Всеки ден в протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда, каза още Денков.

Според него властта и производителите нямат различия в нито една от точките, които са били представени днес публично от недоволните, освен по искането да получат подкрепа без да могат да докажат, че се намират в загуба за миналата година.

“Протестиращите днес не предявиха никакви конкретни и ясни искания. Те дойдоха и поискаха оставката ми, но аз им отговорих, че ако премиерът и вицепремиерът ми я поискат, ще я подам с облекчение.

Ако ли не, ще продължа, както досега” заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му твърденията за неизплатени помощи са неверни и това е лесно доказуемо.

“Ставките, които са изчислени в министерството и по които екипът на ведомството работи от 2 януари, когато се поискаха допълнителни средства по украинската помощ, са вследствие на почти преструктуриран бюджет на министерството.

Извадили сме максимума, който е възможно да бъде изваден”, подчерта земеделският министър.

Той допълни, че от 2 януари, без почивен ден, тази работа в министерството не е престанала – намерени са пари за плодове и зеленчуци, за животновъдство, съответно и за зърнопроизводство.

По думите на министър Кирил Вътев протестиращите днес говорят за разделение, което той е направил, докато неговата цел е да ги събере.

“Те също ще се облагодетелстват от вчерашните решения”, посочи Вътев.

Асоциациите са запознали своите членове с предложенията и днес следобед решиха все пак да има протести утре – на 80 места в страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts