| | | |

Николай Денков “гризна дървото”, посякоха го жестоко

Централната избирателна комисия остави без разглеждане жалбата на бившия премиер Николай Денков и коалицията ПП-ДБ, която го издига за депутат в 50-о НС, срещу решението на РИК – Благоевград да бъдат незабавно премахнати два предизборни билборда на територията на общината и областният управител на Пиринско Георги Динев да състави на Денков акт за изборно нарушение.

Припомняме, че билбордовете бяха забелязани от областния председател на ГЕРБ Андрей Новаков и представляваха ликовете на Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски с въпрос „Какъв искате да бъде Вашият премиер“.

снимка: Архив

РИК прецени, че с това е нарушен чл. 183, ал. 4 ИК, според която се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати.

Поради аналогични решения и от районните комисии в София и Плевен ЦИК ги е обединила в едно общо производство, в което тезата на Денков и партията му е, че не става ясно как с агитматериала са засегнати добрите нрави на дружите двама политици.

Според ЦИК обаче бившият премиер няма право да обжалва въпросните решения на районните комисии, защото те „съставляват акт, с който се поставя началото на процедурата по установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание и не подлежат на самостоятелно обжалване“.

В този смисъл централната комисия се е позовяла на няколко акта на ВАС.

Самото решение на ЦИК подлежи на обжалване пред ВАС, но и да не бъде обжалвано, Денков ще има право да оспорва пред съда крайните актове, които ще получи от районните комисии. Те ще са на стойност от 2000 до 5000 лв. всеки.

До днес решението на РИК-Благоевград още не бе стигнало до областния управител Георги Динев, който по закон може да определи размера на санкцията.

Самият той е на мнение, че глобата на експремиера трябва да е по средата на този ценови диапазон – или около 3500 лв., пише struma.bg.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts