| | | |

“Възраждане” с най-много похарчени пари за реклама в кампанията, следват ПП-ДБ, ИТН. ГЕРБ са…

Два дни преди края на кампанията, участниците са похарчили общо 2 528 822 лв. за реклама. Това са средствата, отчетени за двата избора – за ЕП и за Народно събрание, към 5-и юни, 2024 г.

Това съобщи Институтът за развитие на публичната среда

Така се оказва, че разходите за медии на участниците са нараснали с повече от един милион лева в последните десет дни. Тази сума е сходна със средствата в кампанията за изборите от април, 2023 г., и почти равна на тези за кампанията за президентски и парламентарни избори от ноември, 2021 г.

За пореден път партиите са изчаквали последните дни преди изборите, за да засилят рекламата на посланията си в медиите. Само две формации не са сключили договори към 5-и юни 2024 г.

Най-много средства са похарчили от Възраждане – 493 385 лв, следвани от Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ) с 373 410 лв. и Има Такъв Народ – 241 928 лв.

Така има значително разместване в подредбата на формациите спрямо предходните десет дни в кампанията.

От “Възраждане” увеличават три пъти разходите си за реклама в последната седмица и са сключили договори за сериозни суми с двете големи частни телевизии у нас.

От ИТН също имат споразумения с bTV и Nova TV и това води до увеличение от десет пъти на разходите им за реклама спрямо първите 20 дни от кампанията.

От ГЕРБ-СДС (които са четвърти по разходи) пък подхождат по напълно различен начин и към този момент нямат сключени договори с нито една от двете телевизии.

Общо 31 медии са публикували договори с политическите формации. На първо място по привлечени средства продължава да е телевизия Евроком с 566 081 лв., следвана от БНТ с 492 038 лв. и Nova TV с 345 656 лв.

И в предишни кампании телевизия Евроком е била сред най-предпочитаните за реклама. Тя е избрана от 22 формации – както парламентарни, така и от по-малки политически субекти.

Регистърът на ЦИК също показва, че към медията са насочени значителна част от пакетите в кампанията (и за ЕП и за Народно събрание).

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: prinbulgaria

Similar Posts