| | | |

Шефката на лудницата: 30 години създаваме психопати

Психиатърът Цветеслава Гълъбова описа мрачна картина на родната действителност, като коментира корените на нещата, за да се стигне до насилие, агресия и поредица от убийства. Според нея процесът е много дълъг.

„Това не е отключване на агресия, а процес на формиране на психопатни личности. Този процес тече в България повече от 30 години и в неговата основа стои липсата на семейна среда.

Българското семейство като институция, като основна клетка на обществото, както се наричаше някога, вече го няма. Не е в будна кома, а просто го няма.

Заринато е от боклуци, от чалга, от политическа арогантност и лицемерие, от наглост.

И тази клетка на обществото умря, а в култ са издигнати парите, имането, властта, възможността да си на върха. Днес е гордост да си груб, арогантен, да лъжеш, да мамиш.”, изригна терапевтът.

Според Гълъбова точно заради липсата на нормална семейна среда, в която се поставят темелите на личността, израстват несигурни, нестабилни личности, без вътрешни устои, без знания за това кое е редно и кое не, кое е морално и кое не.

Тези личности, по думите на психиатъра, са готови да преминават всякакви граници.

Резултатите са – убийства, насилие, агресия по пътищата, злоупотреба с наркотици, алкохол: една тотална психопатизация на обществото.

На въпрос дали насилието ще се разраства във всички сфери, Гълъбова отвърна, че това ще се случи.

„Ние правим грешка по отношение на много обществени сфери, вкл​ючително и в моята, в психиатрията. Не си даваме сметка, че обществото представлява система и като заложиш на входа бомби, на изхода те няма как да не гърмят.

Ние се борим с последствията. Увеличават се наказания, контрол. Само че на входа на системата залагаме некачествен материал. И няма как на изхода резултатът да бъде различен.

Колкото и да вдигнем наказанията, какъвто и контрол да упражняваме, резултатът няма да бъде друг, защото насилието и агресията се възпроизвеждат като поведенчески модели.

Всеки от нас вижда такива модели в семейството си и започва несъзнателно още в детска възраст да ги копира.”, заяви психиатърът.

Ако в семейството наричаме лекарите „убийци в бели престилки”, ако казваме – „оня даскал е по-прост от тебе”, това също е възпитание, уточни Гълъбова.

Ако детето вижда, че баща му се качва в колата, след като е пил бира, защото била „шофьорска”, естествено, като порасне, ще иска да прави като татко си, даде още примери тя.

Вече имаме цели поколения, които отгледахме в безхаберност, в презадоволяване на материалните потребности. Вместо да изслушаме проблемите на детето, му даваме 200 лева да иде в мола да се забавлява с приятели. Извинението е, че родителите са уморени – работят, за да осигурят на детето „всичко”.

Психиатърката бе категорична, че емоционалните потребности не могат да бъдат заместени от изкуствения интелект. Човешката топлина, общуването, прегръдката са незаменими, категорична е тя.

И после се чудим какво правели децата ни във виртуалната реалност, кой щял да ги излъже. Ще ги излъжат, разбира се – това дете има нужда от общуване. И като се намери психопат педофил, който да му говори интересно, детето много лесно ще се полъже.

Гълъбова посочи, че политиците са съществена част от тази картина с моделите на поведение, които налагат.

„А политиците ни лъжат, и то много. Най-откровено и нагло настоящите управляващи ни казват, че не се понасят едни други, че си нямат доверие, а искат ние да им имаме доверие, че работят за нас. Това е цинизъм.”, обясни без задръжки тя.

Политиците вършат нередни неща – живеем от скандал в скандал. Това също е елемент от психопатизацията на обществото, и то много съществен елемент. Няма я тази здрава обществена атмосфера, в която неправомерните, неприличните и неморалните деяния да бъдат осъждани.

Според Гълъбова, в семейство със здрави емоционални връзки между родители, деца, баби, дядовци, където се споделя, а не се размятат пари, за да „ми се махнеш от главата”, употребата на дрога се среща много по-рядко.

Арогантността, алчността, желанието на всяка цена да се притежава много отчуждават хората.

И когато това се случи в семейство, в което детето подраства, има нужда от емоционална свързаност, от топлина, е много лесно то да тръгне по пътя на дрогата, увери тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts