| | |

Сръбският вицепремиер плаши Балканите с нови граници: Или Велика Сърбия, или война!

Сръбският вицепремиер Александър Вулин заплаши Балканите с преначертаване на границите по плана на “Сръбския свят”.

Балканите ще бъдат безопасни и мирни, само когато сърбите са обединени и стабилни. Сръбският национален въпрос на Балканите не може да се решава частично и индивидуално, а само като сърбите са цяло, тоест единен политически народ“,

каза дясната ръка на президента Александър Вучич, цитиран от сръбския официоз “Политика”.

Александър Вулин директно заплаши суверенитета на Черна гора, Северна Македония, Босна и Хърватия.

„Ще напомним на целия свят, че сърбите са уникални. Сърбия не смята да забравя Република Сръбска, нито сърбите в Черна гора, нито в Северна Македония, в Хърватия или сърбите, където и да живеят“, каза той.

Вулин подчерта, че след дълги десетилетия на лутане “сърбите отново са се превърнали в единна политическа нация” и “заедно ще вземат важни решения за оцеляване, независимо от мястото, където живеят”.

“Посланието ми е – ние сме едно цяло, осъзнаваме предизвикателствата, които ни предстоят и няма да им позволим да ни разделят и настройват един срещу друг, както през вековете зад нас”, каза още Вулин, който е сенатор в Република Сръбска.

Относно реакциите срещу Общосръбския събор от страна на съседните народи, Вулин заяви:

„Те могат да изпитват само завист, ако не могат да съберат всичките си сънародници. Не трябва да изпитват страх, защото съборът не е насочен срещу друга нация“.

Вицепремиерът посочи, че делението на сърби от тази или онази република или държава, трябва да спре от момента, в който се проведе Общосръбският събор в Белград.

„Това е добра новина (Събора) за Балканите, защото когато сърбите са стабилни, когато сърбите са обединени, когато Сърбия е силна, тогава Балканите са сигурни и мирни. Това не е насочено срещу никоя нация, а е използването на правото на сърбите да бъдат единна политическа нация и да вземат заедно решения по най-важните въпроси, свързани с тяхното собствено оцеляване”, каза още той.

По отношение на резолюцията на Общото събрание на ООН за геноцида в Сребреница, Вулин каза, че приемането на документа “истинските намерения на нейните автори сега излизат наяве.”

„Сега виждате, особено в босненско-херцеговинската общественост, където много се пише и говори, как изведнъж казват, че сърбите са извършили геноцид.

Забравиха онази теза за отговорността на отделни лица, сега казват, че сърбите са извършили геноцид, че сърбите трябва да бъдат държани отговорни, че сръбското ръководство се опитва да промени историята“, заяви сръбският вицепремиер.

„Тази резолюция беше внесена с фалшивата идея, че ще допринесе за помирението и стабилизирането на Балканите. В момента кипи атмосферата в БиХ, в която сърбите с право се чувстват наранени и обидени, защото бяха наречени “геноцидна нация“, добави Вулин.

Вицепремиерът на Сърбия вижда нестабилност в Черна гора и Северна Македония.

„Правителството на Черна гора е “на ръба на колапса“, защото неговите представители са гласували в подкрепа на Резолюцията, въпреки че „това е в абсолютен контраст с желанието на огромното мнозинство от гражданите на Черна гора, не само сърбите, но и мнозинството от гражданите“, твърди Вулин.

„Имате проблем в Северна Македония, където е заплашено функционирането на тази държава, в който новоизбраният президент казва, че не е била консултирана по никакъв начин (относно подкрепата на Скопие за Резолюцията). Така че имате пълна нестабилност на самите Балкани”, продължи той.

Александър Вулин нападна и Хърватия: „Не трябва да забравяме и Хърватия, която вече започна да се ядосва на приемането на резолюцията за Ясеновац, въпреки че когато приеха резолюцията за Сребреница, попитаха „споменава ли се в текста Сърбия?“.

„Те не успяха да отделят Сърбия от Сръбска, не успяха да убедят Сърбия да каже, че резолюцията за Сребреница всъщност е резолюция за едни зли сърби от Република Сръбска. Това е атака срещу целия сръбски народ“, отбеляза вицепремиерът.

Вулин каза, че подкрепилите Резолюцията за Сребреница ще искат репарации от Белград, ако успеят да отстранят президента Александър Вучич.

„Няма да успеят или в това, или в разделянето на Сърбия от Република Сръбска“, зарече се той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts