| | | |

Да не си на мястото на Борисов, но да не си и на мястото на ПП-ДБ. Нещата сутринта изглеждат още по-лошо

Нещата сутринта изглеждат още по-лошо. ГЕРБ са с над 100 000 надолу. ПП с към 300 000. БСП слезе под 200 хиляди. ДПС с целия си огромен успех, я набира 350 хиляди, я не. “Величие” са изненадата, никой не ги знаеше. Горките мислят, че са стреляли по тях, а то тепърва ще започне. Картината е много лоша.

Така коментира утрото след изборите за парламент в България социологът Андрей Райчев в ефира на Нова тв.

снимка: Архив

“Винаги е така, и Волен Сидеров бе така. Всички са в тежък наказателен вот, оранжев картон. Някои много. Всички виждат това ново ПП. Не виждат, че останалите са в същата ситуация. Когато има такова тежко роене на политическата система, тогава с раждат и нови партии. Катастрофата ражда партията. Така беше с БКП, със СДС, с БЗНС”, коментира Райчев изхода от вота и появата на голямата изненада “Величие”.

“Това е катастрофално събитие и народа избира нов елит. Казва: Ела ти. Има тежка делегитимация на елита на нацията. Демокрацията скърца. Това се дължи на много неща, но главно защото партиите са нападаха и се наричаха адови същества.

Как да реагира едно семейство, в което майката и бащата така си говорят? Какво ще мислят децата? Това се слчува, това гледаме. Ще се родят и други.

Радев може “за здравей” да вземе половин милион. И други смятат така. Народът иска управление, а не перманентен скандал”, продължи още с изводите видният социолог.

Райчев коментира може ли България да има правителство след вота

“Да не съм Борисов сега. От него зависи – или той трябва да вземе властта, или да предизвика нови избори, когато всички традиционни партии ще получат още 100 000 надолу. А да направиш правителство с тея е ужасна работа. Народът повече няма да живее така. Ще стане друго“, каза той.

Изисква се безумно майсторство от политиците, категорично подчерта Райчев

Да не си на мястото на Борисов, но да не си и на мястото на ПП-ДБ, коментира на свой ред социологът Димитър Ганев.

снимка: Архив

“Какво стана с ПП-ДБ. Това е важен въпрос. Те ще имат резултат малко над 320 000 гласа. За сравнение, през април имаха над 600 000. Този резултат ние сме го виждали в серия пъти от 2009 насам със синята общност, под различни форми.

ПП-ДБ се върнаха в своето традиционно ядро, либералната градска общност, която винаги е подкрепяла. От 21 година те получиха легитимация от Радев, успяха да мобилизират сериозна електорална периферия. Но после дойде фалита със сглобката”, обясни следизборната ситуация той.

“Пред тях стои много тежка дилема – или да останат в опозиция и да градят нещо, което да им върне периферията, или “влизам във властта”, защото тези лидери не виждат дълга перспектива пред себе си, и влизат в някаква форма в сглобка, за да се удържа някакво положение.

При нови избори те няма да са в ново по-добро положение”, смята Ганев.

Има два варианта. Едното е повторение на сглобката, другият е ГЕРБ и ДПС и третия – евнтуално с ИТН.

“Големият проблем на следващото управление няма да е дали ще е ИТН или “Величие”. Големият проблем е, че ляга на много малка социална база, има ниска легитимност, няма възторжен разказ. Няма да има сериозен кредит на доверие и ентусиазъм.

По-големият проблем е оранжевият картон, как ще се удържи това правителство”, смята още Ганев.

“В един момент перспективата за нови избори изглежда като катастрофа. Имал си сериозна дистанция, поемаш отговорност като първа политическа сила. Ако не направиш кабинет, какво трябва да се случи, за да направиш кабинет при тази преднина”, попита социологът.

“Има един голям потенциал, протестен , наказателен вот, който търси своя легитимен изразител. Вчера Радев го каза. Не искам да бабувам на партия на Радев, но има потенциал. Търси се алтернатива. Величие а най-красноречивия пример, че българинът търси някаква форма на алтернатива”, резюмира Ганев.

Според Райчев има три варианта за продължаване напред.

“Единият вариант поред Бойко Борисов е правителство на малцинството, което само да бъде подкрепяно от другите. Има такъв филм. Зависи колко го подкрепят реално, а не декларативно”.

“Вторият вариант – Да обсъдим един премиер, приемлив за ДПС, ГЕРБ и ПП и да се разберем, че на този човек ще му дадем властта за известно време. Той ще бъде нещо като едногодишен, двугодишен с тяхната подкрепа”.

“Третият вариант е избори, което ще е катастрофално за наличните в парламента”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts