| | | |

Харизанов съсипа “неразбраните” ПП: Те се жертвали за Родината, но хората не ги разбрали и ги наказаха. Жертвала се е Зарица, Наско Културата, всичките тези великолепни министри…

Какво е политическото бъдеще на България и има ли шанс за редовно правителство?

Това коментираха в ефира на Нова тв политолозите Ружа Смилова, Асен Агов, Цветанка Андреева и журналистът Пепи Димитрова, пиар експертът Георги Харизанов.

“Жертвите. Само заради участието в управлението ги наказали хората, иначе те са толкова страхотни. Но просто с това участие в управлението, те са се жертвали, жертвала се е Зарица, Наско Културата, всичките тези великолепни министри, те се пожертваха но хората не разбраха саможертвата им и ги наказаха.

Не се получава този разговор, избирателят го преби този разговор. Те се жертвали за родината разбирате ли?”, попита с ирония политическият коментатор Георги Харизанов, коментирайки тоталния срив на ПП-ДБ на отминалите избори за парламент.

“Изглежда зле. На изборите се явиха само ядрата на ядрата, това са ултрасите на агитките. Преброяването показва лоши резултати за всички.

Нямаше кампания. Празните партийни централи бяха отвратителна гледка. Не се прави така. Не се разговаря така с избирателите, дори и да си изгубил. Трябва да кажеш, честито на победителя. Още се помнят речи на президенти на САЩ, които така са предавали властта.

Казваш: Аз загубих, но ще се боря за това и за онова. Това е изключително силен жанр“, каза още Харизанов.

Формулата на властта

“Не знам какво следва. Формулата е ГЕРБ плюс. Кой се крие в плюса е съвсем друга тема. Сега Кирил Петков трябва да разнообразява опозицията. Трябва да седне до Марков и Костадинов. Според мен те биха се почувствали неудобно той да седи до тях. Искали са по-зериозна компания”, продължи Харизанов.

Очаквам трудни преговори. Предсрочните избори са въпрос на време, не дали, а кога, подчерта той

По думите на Харизанов изпуска се един дребен детайл, че подкрепата на ДПС се приема за бланкетна, за сигурна, а случаят не е такъв.

“Не мисля, че ДПС просто ей така ще подкрепи някой. С каква цел, с каква мотивация? Да се разчита на подкрепата на втората сила, за нещо, което е имало ей така? ДПС не са готови.

Трябва да се стигне до формула, която те да подкрепят. И ИТН да подкрепят. ИТН са казвали експертно правителство. Така, че формулата ще е много интересна”, разясни ситуацията Харизанов.

Реалността налага политиката. Ние сме в корено различна реаланост от това, което беше преди изборите. Ситуацията е променена. Такъв извод направи на свой ред политоложката Цветанка Андреева.

“Макар че вещаехме, че ще се възпроизведе същата проблематика, съотношенията са много различни. Имаме категоричен първи, който се нуждае от коалиционни партньори. Имаме ерозия на ПП.

Електората на ДБ остана, но емоционланата вълна, която ги направи първи, е загубена. Те са обречени на тази ерозия.

Това, което изгубиха, е лидерството в политическата реалност, но все още не са изгубили енергията за реформи, затова властта им трябва. Ако се откажат и този път от властта, ще катастрофират и ерозират още повече. Затова социолозите казаха, че е много важно властта да започне да функционира.

Имаме ясен вот под чертата, протестен, антисистемен, свързан с конспиративното мислене, продиктувано от натрупването на социални страхове. Те се раждат там, където има слаба държава”, обобщи ситуацията Андреева.

“След тази ерозия и едно изчакване завръщането на бял кон на ПП-ДБ няма да се случи. Исторически нямаме пример за такова развитие на партия. Все едно, че НДСВ да се завърне”, коментира на свой ред пиар експертът Пепи Димитрова.

Експертите се съгласиха, че при тази ниска избирателна актуивност още едни предсрочни избори биха били пагубни за страната, твърдите ядра на партиите ще се свият още повече. Може да се очаква още по-фрагментиран парламент. Отговорността на победителите е да формитра кабинет.

“Всичко добро, което се каже за ПП, се оборва от тяхната история. Един месец преди празнуването на годишнината на ДСБ Атанасов се молеше на Борисов да продължат управлението. Нямат мандат за управление сега, ами когато бяха 20% от 40% кой даде мандат Денков да бъде премиер. Не знам човек, който да е гласувал Денков да бъде премиер. Гласували са за Киро, за Асен”, смята Харизанов.

“Може би е време Борисов да вземе мандата и така както сме свикнали да го виждаме да вземе мъжки решения и да договори, и да видим управление.

Апатията и безвластието са двете неща, които наблюдаваме през последните две години, не виждам обратен ход освен през силната фигура на Борисов. Той е победителят на тези избори”, предложи изход от ситуацията Димитрова.

“Големият въпрос е кой ще ни заведе на предсрочни избори. Той ще бъде политически мъртъв. Ако септември е ясно кой ни води на предстрочни избори, това е политическият труп който ще погребем след вота”, заключи Андреева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts