| | |

Всичко е ясно: 3 сценария за кабинет пред Борисов, решава до часове

Прави чест на Христо Иванов, че подаде оставка, но имаше най-малко логика той да понесе отговорност за всичко. ДБ според мен увеличава доверието в себе си за разлика от ПП, която силно ерозира.

Това заяви в ефира на Нова тв политическият анализатор Кристиян Шкварек по повод на подадената от Христо Иванов оставка след изборите в неделя.

снимка: Архив

При ПП трябваше да има оставка, но се получи друго”, добави Шкварек.

Според другия анализатор в студиото, всъщност Христо Иванов е решил още преди ротацията да подаде оставка и действията му в момента не са изненада.

“Той иска новият лидер там да се роди естествено и няма да посочи такъв”, смятат експертите.

“Пред ГЕРБ има три опции, две от тях са пагубни, а третата е много трудна.

Първата е да не направят кабинет, но така ще паднат с още 150 000 гласа. Това ще ги превърне в средна партия. Това е малката заплаха, голямата е да се появи Радев. Той може да вземе между 600 000 и 1 000 000 гласа”, анализира Шкварек.

Втората опция е да се направи още от същото – премиер, който е слаба фигура, да се черпи легитимност от Урсула и т.н. Такъв кабинет ще се срине до 6 месеца – една година и после се връщаме на вариант едно”, смята експертът.

“Единствета им трета опция е да се направи кабинет, който да управлява в следващите две години или да издържи 4 години. Трябва тази формула да се хареса на формулата. Единственият кабинет, който в Европа не се срина, бе този на Мелони. Трябва твърд консервативен кабинет, който е европейски, но има много “но” в него. Отгоре на този кабинет да е човек с авторитет”, каза той.

По думите му ГЕРБ не трябва да прави кабинет с ПП-ДБ, защото това ще е прекалено либерално.

“Според мен на такъв кабинет биха могли да се съгласят ИТН и ДПС”, заяви Шкварек.

По думите му най-хитро за ГЕРБ ще е да управляват 4 години, а причината е Радев. Анализаторът измисли схема как партията на Борисов да надхитри държавния глава, цанящ се за парламента.

“Ако има предсрочни избори и той слезе от президентския пост с вдигнатия юмрук, ще помете абсолютно всичко и всички. Ако обаче ГЕРБ управлява 4 години, а мандатът на Радев свърши след 3, нещата ще са различни. Той сега носи рейтинга на президентската институция. Година след излизането му от нея, рейтингът му ще падне, той ще изстине”, смята Шкварек.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts