| | |

КЕВР: От 1.07.2024 токът поскъпва, парното поевтинява

Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, проведе открито заседание във връзка с доклад на работната група за утвърждаване на цени в сектор “Електроенергетика” за новия регулаторен период 1.07.2024 – 30.06.2025 г.

В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е 1,39 %, се посочва в доклада на работната група.

За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават едни от най-ниските в цяла Европа. С определянето на цените с хоризонт от една година Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства.

През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,39 %. Тя винаги е била по-висока – през 2023 г. тази цена беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.

Очертаващата се средна промяна на цената на електроенергията с 1,39% е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалия едногодишен период, както и от прогнозите за нивото на инфлацията за следващия едногодишен период.

Тази промяна е около два пъти по-ниска и от определената граница от 3% инфлация, каквито са изискванията към България като страна-кандидат за членство в Еврозоната.

По такъв начин със своето предстоящо ценово решение КЕВР подкрепя тези усилия на нашата страна.

В откритото заседание участваха представители на НЕК ЕАД, АЕЦ Козлодуй ,ЕСО ЕАД, на електроразпределителните и електроснабдителните дружества, както и „Фонд сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/.

Според НЕК предложеното ценово решение на Комисията е балансирано и отразява интересите на всички участници, но предвид ограничените водни запаси се предлага Комисията да преразгледа цената и предвидените количества електроенергия от ВЕЦ.

От Електрохолд и ЕВН се обявиха за въвеждане на цена за достъп и за битовите потребители, която да бъде на база на инсталираната мощност, а не на потребените количества електроенергия. По този начин според тях ще бъдат осигурени средства за подддръжка и развитие на мрежите.

Според ръководителя на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ Диан Червенкондев изминалият ценови период е създал сериозни проблеми в приходната му част и дори само поради спадналите цени на квотите въглеродни емисии през 2023 г. е формиран дефицит в размер на близо 500 млн. лв.

Подчертано беше, че негативна роля за финансовата стабилност на ФСЕС е имало и изземването на формираните буфери, които са насочвани за други цели

– за бюджетни нужди, както и за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията през предишни периоди.

Според Диан Червенкондев прогнозата на КЕВР за приходите на ФСЕС е изпълнима в контекста на Решението на Министерския съвет от 30.05.2024 г. за финансово стабилизиране на институцията.

“За нас предстоящото ценово решение на КЕВР има основополагаща роля и цялата ни дейност е основана на направените разчети на регулатора“, подчерта той.

В отговор на някои от поставените въпроси ръководителят на работната група Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“, посочи, че въвеждането на цена за достъп и за битовите потребители на база на инсталираната мощност следва да бъде обсъден с всички дружества.

Според него прилагането на тази мярка трябва да стане по еднакъв начин зот страна на дружествата и да не води до натоварване на битовите клиенти.

Относно определените от регулатора технологични разходи той посочи, че те се намаляват, тъй като дружествата са отчели по-ниски стойности за предходни периоди.

В срок до 15.00 ч. днес заинтересованите страни могат да внесат писмени становища във връзка с доклада. Регулаторът предстои да приеме проект на решение, след което да бъде насрочено обществено обсъждане.

Топлинна енергия

На открито заседание КЕВР, в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад относно извършване на регулаторен преглед и утвърждаване на цени от 01.07.2024 г. на топлинна енергия и определяне на цени и премии за електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на дружества от сектор „Топлоенергетика“.

В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

В заседанието участваха представители на топлофикационни дружества от цялата страна – „Топлофикация София“ ЕАД, „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД, „Топлофикация-Плевен“ ЕАД, Веолия Енерджи Варна” ЕАД, „Топлофикация-Русе“ ЕАД, „Топлофикация-Перник“ АД, ТЕЦ „Горна Оряховица“ ЕАД, ТЕЦ „Бобовдол“ ЕАД.

След извършения регулаторен преглед, прилагане на ценообразуващия модел и корекции на ценообразуващите елементи, в доклада на Комисията за всяко дружество е изчислена годишна индивидуална цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2024 г.

През следващата година е предвидено средно намаление на цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна с 8,44%.

Със 7,02% по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, като прогнозите сочат цената да бъде 128,25 лв./MWh.

Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на дружеството, тъй като това включваше кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на произвежданата високоефективна електрическа енергия.

Подобен подход би осигурил по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната и е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.

Със 7,81% се предлага да намалее цената за клиентите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД. В Плевен предвиденото поевтиняване ще е с 7.14 процента, а най-голямо е намалението за „Топлофикация-Бургас“ АД – с 14.09 на сто.

Във Варна спадът на цената е с 3.74%, във Враца – 11.35%, във Велико Търново – 2.44%. В Разград намалението е 9.94 %, в Русе – 11.70 %, в Перник – 7.20%, и в Сливен – 10.41 %.

В съответствие с изискванията на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, за целите на ценообразуването КЕВР определя пределна цена на топлинната енергия за целия годишен ценови период, за всяко едно топлофикационно дружество с основен енергиен носител природен газ.

Тъй като цените на топлинната енергия са за бъдещ период КЕВР ги определя на прогнозен принцип.

Комисията изготви обоснована прогноза на основните ценообразуващи елементи в разходите на всяко дружествата, които формират цената на топлинната енергия – разходите за природен газ и за закупуване на въглеродни емисии.

Обстойно са проучени цените и тенденциите на международни пазари на природен газ, въз основа на сключените фючърсни сделки по тримесечия за година напред.

Отчетени са тенденциите и сключените фючърсни сделки на международните платформи за въглеродни емисии.

На тази база Комисията определи средна прогнозна цена на природния газ за новия регулаторен период 1.07.2024 – 30.06.2025 г. в размер на 63,56 лв./MWh /без цени за достъп и пренос/. В ценообразуващата формула са отчетени и разходите на дружествата за закупуване на квоти за въглеродни емисии.

За целта регулаторът е определил прогнозна средна цена на емисиите за периода в размер на 70,00 €/t СО2.

В предложените цени на топлинната енергия за новия регулаторен период са отразени направените корекции на необходимите приходи на дружествата.

По отношение на всички дружества Комисията прилага общ подход, в това число и корекции на ценообразуващите елементи.

Корекциите отчитат ценовите изменения на природния газ и на квотите въглеродни емисии през периода 1.07.2024 – 30.06.2025 г.

На откритото заседание представителите на топлофикационните дружества подкрепиха като цяло доклада на Комисията.

В същото време част от тях изразиха бележки по направените от регулатора корекции за намаляване на разходите за пренос и технологични загуби, определената норма на възпращаемост и др.

Във връзка с определените нива на технологичните разходи ръководителят на работната група и директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ Пламен Младеновски подчерта, че всяка година се поставя въпроса за технологичните разходи на дружества, но промяна няма и те не инвестират достатъчно в развитието на мрежата.

Посочено беше, че клиентите чакат за присъединяване към мрежата между 1 и 3 години.

По отношение на разходите за балансиране той беше категоричен, че целта на приетата от КЕВР нова методика е да се прогнозира правилно и всички дружества трябва да понасят последствия в случаите, когато не са планирали правилно графиците си.

При определянето на нормата на възвращаемост водещ критерий на регулатора е цената на привлечения капитал, поясни Пламен Младеновски.

До 15.00 ч. днес участниците в заседанието могат да внесат писмени становища по обсъжданите въпроси. Регулаторът предстои да приеме проект на решение, след което да насрочи обществено обсъждане.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts