| | |

Човек на Борисов натри носа на Промяната, постави Лена на колене

ГЕРБ скъси дистанцията с “Продължаваме промяната” в най-големия избирателен район в страната – 23 МИР в София.

Юристът на ГЕРБ Георги Георгиев бие по преференции Лена Бориславова, която също е софийски кандидат и е успяла да събере едва 2600 гласа в 24 МИР срещу близо 3800 за Георгиев.

Решението на ГЕРБ да смени водача на листата си в най-силния за ПП многомандатен избирателен район в София е било правилно, показва сравнението на данните на ЦИК с вота през 2023 г.

Дистанцията между ПП и ГЕРБ е намалена с 50% в реално получени гласове като през м.г. тя е била 45 862 гласа, а сега е 21 069 гласа.

Въпреки по-ниската избирателна активност в неделя, новото лице в столицата – доскорошният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев, събира повече преференции от предишния водач – лидерът на СДС Румен Христов.

За Георгиев на 9 юни с преференция са гласували 11% от гласувалите за ГЕРБ-СДС. А на изборите на 2 април 2023 г. Христов е събрал 7,5% от вота за коалицията в района.

Листата на ГЕРБ-СДС в 23-и МИР в София в неделя е получила 34 365 гласа или 20,40% от вота в района като спадът в сравнение с миналата година е едва 2%.

Много по-тежък е резултатът на ПП-ДБ, чиято листа традиционно се води от съпредседателя им Кирил Петков.

При тях спадът е почти двоен. През миналата година в района коалицията ПП-ДБ е събрала 91 982 гласа, а сега са подкрепени от 55 434 души.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts