| | |

Проф. Танев: Радев втори мандат взима страна, вместо да обединява

Президентът Румен Радев вече втори мандат е твърде политичен и много силно взема страна, вместо да обира луфтовете и вибрациите между страните и да ги обединява

Националните избори бяха нещо като двутактов мотор, междинни, нещо като овчарски скок, с който се понаместиха по-добре Бойко Борисов и Делян Пеевски в системата, която вече и без това се беше килнала в тяхна посока.

Това коментира пред БНР проф. Тодор Танев, преподавател по политически науки в Софийския университет и бивш министър на образованието, и добави:

“Това беше донагласяне на нещата. Не бяха истински избори с нещо ново. Затова беше вяло всичко и хората го усетиха. Полуизбори – това е моята кратка преценка за тях. … Беше целта да се донакаже и да се махне трънът в сглобката – ПП-ДБ”.

Според него Борисов е “най-талантливият политик, който имаме в последните години и той успява достатъчно добре да си свърши работата в своя полза”:

“Той и неговата партия ГЕРБ бяха низвергнати и уж бяха в ъгъла преди 3 години, но ето докъде се стигна. … За разлика от други той показа, че може да се учи и всяко негово правителство беше с нов Борисов”.

Прогнозата на проф. Танев за бъдещ кабинет включва различни хипотези:

“Едната възможност е да се направи някакъв вид нова сглобка на ГЕРБ с ДПС и ще си купят някоя от малките партии, в която ГЕРБ ще има водещото място. … Вторият вариант е правителство на малцинството на ГЕРБ, които ще си имат дружки ДПС и евентуално “Величие”.

По думите му президентът Румен Радев вече втори мандат е твърде политичен и много силно взема страна, вместо да обира луфтовете и вибрациите между страните и да ги обединява, той остро заема страна.

Няма страшно в това, че избирателната активност е ниска, хората са преценили, че няма нищо ново, коментира още проф. Тодор Танев и подчерта:

“Българската демокрация не е пострадала!”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНР

Similar Posts