| | |

Резил! ПП занули ДБ само за година: Коалиция има по-малко, отколкото ДБ сами

Математиката не е политика и политиката не е Математика. В Математиката 1+1 винаги е равно на две. В политиката 1+1 рядко е две. Може да се окаже, 3, 5, а може и да е 1 или даже 0…, пише Tribune.

Доказателство за това азбучно политическо правило са резултатите на коалиция „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

За обединението на последните избори в неделя са гласували общо 307 848 души или наполовина от вота им на 2 април миналата година, когато събраха 621 069 гласа.

Големият тест обаче е сравнението с 11 юли 2021, преди появата на ПП, когато ДБ съвсем сами събираха 345 331 – повече отколкото общо събират сега.

Ако „Демократична България“ са възлагали надежди, че коалицията с ПП може да ги издигне електорално, то от днешна гледна точка изглежда, че жестоко са се объркали и вместо те да имат позитиви, в момента са частта от коалицията, която тегли всички напред електорално.

Победата в София също не следва да е утешение, защото общите 111 276 са чувствително по-малко в сравнение с времето преди началото на „Промяната“ и прегръдката с Кирил Петков и Асен Василев.

През 2021 г. ДБ получи 137 783 гласа и беше в тенденция на растеж с столицата, преди на сцената да изгреят партньорите им.

През 2022 г., когато се явяваха по отделно, двете формации събраха 210 481 – двойно на сегашния резултат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts