| | | |

НаТка възмутена, ГЕРБ не приема проблемите на ПП и ДБ с Гешев

“Консултациите с парламентарните групи са задължителна част от конституционната процедура преди връчването на първия мандат за формиране на правителство.

Действително, в част от разговора в рамките на консултациите с “Демократична България” протече по различен начин от обичайния, който сме свикнали да виждаме”

Това каза зам.-председателят на парламентарната група на “Демократична България” Надежда Йорданова пред БНТ.

“Разликата в позициите на президента Радев и на “Демократична България” относно войната в Украйна не е новина.

Това е публично известно, ДБ традиционно, устойчиво отстоява необходимостта България да има категорична позиция. Да застане на страната на своите партньори от НАТО. И съответно да направи всичко възможно да подкрепи Украйна в нейната справедлива борба с агресията на Путин.

Нека да не драматизираме публичната обмяна на мнения. Трябва да свикнем, че в публичния дебат най-нормално нещо е страните с различно мнение да го споделят и да го отстояват”, заяви Йорданова

“Мнозинството в Народното събрание, което подкрепи решението за Украйна решихме да дадем ясен политически знак.

Нека да припомним нещо, което се случи в края на миналата седмица, една от стъпките в изпълнение на това решение на НС.

България в петък се присъедини към делото на Украйна срещу Русия пред Международния наказателен съд. Акт, който се очакваше от септември, но по една или друга причина НС беше колебливо”, каза Йорданова.

Трябва много ясно да кажем и това е ясна позиция на ДБ е че, за да има ефективна борба с корупцията ни трябва реформирана прокуратура. Трябва да имаме активен антикорупционен орган”, допълни Йорданова.

“Поведението на ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравено, а нищо ново не е научено. Видяхме лошите практики от 44-ото Народно събрание в много по-кондензиран вид. Буди недоумение, че ГЕРБ като първи мандатоносител и към настоящия момент не казват каква формула ще предложат – от кого биха очаквали подкрепа, как ще действат.

“Предстои колегите от ПП да предложат формулата за разговори за втория мандат. Ние ще се включим. Вторият мандат ще отиде в ПП и те ще предложат формата на разговори, така че този въпрос е към тях”, заяви тя.

Първото, което обединява евроатлантическите партньори и страните в ЕС, е върховенството на правото, а ГЕРБ все още отказват да приемат този проблем.

Дори на срещата преди дни няколко пъти поставихме въпроса с конституционната реформа и правомощията на главния прокурор, но те подминаха темата с мълчание. Това мълчание е доста оглушително и не може да не ни притесни”, заяви Йорданова.

“Аз не разбирам на кому беше нужно да се отвори изборният кодекс сега” каза още Надежда Йорданова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts