| | | |

Бойко Борисов отсече: Време е за държавници! Кабинет може да има само с първия мандат на победителя! Аз няма да…

Сега времето е за мъдри мъже и жени

Сега може да пишат – първи, втори, трети. Отговор на този въпрос даде народът. Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ.

Победителят на изборите 2 в 1 от 9 юни ГЕРБ-СДС дава първа пресконференция след вота.

„Аз съм „за” парламент, правителство, президентство – по общите национални въпроси да има разбирателство. Как е правилно според мен да се подходи, защото всички казват, че не може да се направи правителство, не искаме да се ангажираме, ама да не се ходи на избори.

Тази победа ни даде 11% разлика, но един депутат по-малко. И сега Бойко да се оправя.

“Обръщам се към всички лидери на партии – ултиматвиното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, дезертиралите – не е време, защото виждате – светът е във война и пред голяма война, ако политиците, мъдреците в света, не намерят противодействие, дипломация и успокоят света.

Сега времето е за мъдри мъже и жени”, заяви Борисов.

“За нас тази победа е важна, каза Томислав Дончев.

Първият е първи, независимо дали е само с един процент разлика или не, категоричен бе той.

Разбира се, не бих пропуснал, защото говорят за умните и красивите, нашето е по-умно и по-красиво. И Деница ги би, и Теменужка ги би. Битката ми с Асен Василев е показателна”, отбеляза той.

“Впечатляващ е сблъсъкът на Кирил Петков и Георг Георгиев в Перник, където Георгиев има два пъти повече преференции. Печелим и в общини, където не сме в местната власт, така че тази опорка се опровергава”, заяви Дончев.

“За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градовете където е трудно да се каже, че сме се представили добре на местните избори, като Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слага край на опорката, че добрите ни резултати се дължат само на участието ни в местната власт.”

“174 партии са били спечелени от ГЕРБ, 77 – от ДПС, 8 от БСП, 4 – от “Възраждане”, а ПП-ДБ са първа политическа сила само в три.”

Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза Бойко Борисов. Подобно изказване направи председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов в понеделник.

Всички казват, че не може да се направи правителство, но и не може да се ходи на избори. Затова се обръщам към всички лидери на партии – не е време за биене в гърдите, дезертиралите, сърдитите! Сега е време за мъдри мъже и жени, коментира лидерът на ГЕРБ.

Ще излъча преговорен екип с Теменужка Петков, Рая Назарян и Деница Сачева, като всички партии ще бъдат поканени на срещи, съобщи Борисов.

Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори. Да надмогнем егото си и да намерим най-добрите експерти, призова той.

Експеримент с втория няма да има, кабинет може да има само с първия мандат на победителя! Другият изход е септември на нови избори. Сега е време за държавници.

Колегите от ПП-ДБ не са честни – всички работехме с ДПС. С подписите и имената си. Всички се възползвахме, за да има парламент.

Всички сме се възползвали един от друг, за да работи парламентът. Аз нямам нито един разговор и нито една среща с Делян Пеевски след разпускането на парламента. Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си.

Премиер, външен министър, отбрана – това дават резултатите и ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добри експерти, в първия мандат единствено възможен, да се състави правителство. Не се ли състави, експериментът с втория, петия, третия, няма да се повтаря повече.

Всички трябва да знаят, че диалогът, експертите, са в първи мандат. Ако това не се случи – септември избори. Всички говорят колко е пагубно и лошо. Хората имат нужда от правителство. Ние сме на вратата на сухопътен Шенген за еврозоната, защото съм водил този разговор”, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че премиерът, външният министър и отбраната трябва да бъдат на ГЕРБ и това е условие.

“Ходят по селата и гората, защото още не могат да осъзнаят, че заради един министър няма правителство тяхно сега. Трябва да се водят преговори, защото светът е разделен”, обясни той.

Борисов заяви, че има рядък шанс за правителство и припомни, че много милиарди от Европа са загубени в последните 9 месеца.

“Нека понесат това, което ние понесохме. Това беше единствения начин да има правителство, а сега единственият начин да има правителство е този. Друг няма”, отсече той.

Лидерът на ГЕРБ разкри, че има предвид конкретен човек за председател на парламента, но още няма да го обявява.

“Не може да ме изненада нищо вече в българската политика. Има озадачаващи неща, вълни и след това падения. И то огромни вълни и огромни падения. Помните, че само преди 6-7 месеца г-жа Ваня Григорова щеше да стане, ако не бяха ала-бала нещата, кмет на София, а сега не мина 2%.

Петък е еврото по футбол. Ще има милиарди зрители на първия мач. Сряда, четвъртък ще се гледат наполовина, ще втръснат.

След 11 избора, това състезание омръзна и затова е ниска избирателната активност. Идват нови играчи, явяват се, излизат на сцената и приключват. Не трябва да втръсваме на хората. Тези, които управляват, трябва да управляват, да си понасят пасивите.

Ставал съм три пъти премиер с видим резултат”, припомни Борисов

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts