| | | |

Край на мистерията: Симеон Дянков издаде всичко за бъдещото правителство и кой ще е премиер

Другата седмица лидерът на ГЕРБ ще предложи мандат и ще бъде премиер

България иска да помага на Украйна не само в областите, в които досега е работила, но и в енергийните области. Това заяви бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков пред bTV.

“Имаше ниска избирателна активност, което е лошо, но от друга страна тези непрестанни избори писнаха на хората. Имам доста оптимистично виждане за това, което ще се случи.

Първо, народът явно показа, че не иска следващи избори, а иска редовно правителство.

Второ, има явен премиер – Бойко Борисов.

Трето – има явни приоритети”, добави още Дянков.

“Явно се показва, че следващи избори не са нужни на никого и от тази гледна точка партиите, които побеждават, трябва да предложат мандат за правителство. В случая победителите са ГЕРБ, а днес Бойко Борисов има и рожден ден, да е честит, поздравяваме го всички”, поясни още бившият вицепремиер.

“Освен това виждаме как Европа минава в един процес на политическа и културна преориентация, излиза повече в крайното дясно, в крайното ляво.

Трябват стабилните ръце, а Бойко Борисов е най-опитният и стабилен политик. Както казах, днес той има рожден ден, ден за размисъл е, може би от утре ще започне да мисли за правителството.

И другата седмица съм сигурен, че ще има предложения.

ГЕРБ са безспорни победители, да! Но в икономиката винаги се говори каква е алтернативата, ако нещо не се случи така, както е очаквано.

Бойко Борисов ще предложи мандат на правителство и ще бъде премиер в този мандат. Това е сигурно.

Да, няма 80 мандата, имаше някакви изненади, но трите партии заедно правят това необходимо мнозинство”, поясни още Дянков.

“Приоритетите са ясни – пълен Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и развитие и помощта за Украйна. По тези четири теми ГЕРБ, ДПС и ИТН съвпадат”, допълни той.

“Бойко Борисов е политик, който мисли като шахматист – ход след ход. А ДПС се опитват да бъдат съвсем различна партия, и то успешно, както се видя на последните избори. Трябва да е ясно на всички, че следващото редовно правителство може да вкара България и в еврозоната, и в Шенген.

Това, ако си го закачиш на ревера, като премиер, оставаш в историята!

Хубавото в политиката, което Кирил Петков и ПП донесе, е, че има много повече прозрачност и много повече очи гледат за това да няма корупция. Така че за мен тяхното идване в политиката беше и си остава много положителен ефект.

Но този ефект ще е вторичен в момента. В момента трябва редовно правителство”, категоричен бе Симеон Дянков.

Според него в момента ПП трябва да са в опозиция, което ще е добре и за тях, и за обществото.

“Дали г-н Пеевски може да е в правителство? Според мен да. Дали ще се организира – ще видим”, каза Дянков и допълни:

“По отношение на президента Радев, мисля, че той прави някои доста смислени неща, въпреки че в тази политическа ситуация е по-удобно да е определян като враг. Той винаги е подкрепял това, което ние можем да направим в следващото редовно правителство”.

На въпрос, ако Бойко Борисов му предложи да е финансов министър, дали би приел, Дянков заяви, че би се замислил заради темата за еврозоната.

“За мен е напълно реално да ни приемат в еврозоната някъде късната пролет на 2025 г., ако имаме добро редовно правителство”, смята той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts