| | |

ПОТРЕС! Руските дипломати обезкостиха консулството в Русе – отмъкнато кухненско оборудване, мебели и дори вратите! Митрофанова: Лъжа! СНИМКИ

Руското посолство у нас заяви, че сградата на Генералното консулство в Русе е предадена на българските власти без забележки още през лятото на 2022 г.

Повод за позицията са твърдения на арх. Венцислав Илиев, който проектирал сградата.

По-рано в петък пред БНР той заяви, че руските дипломати, които си тръгнаха през 2022 г. са оставили сградата в лошо състояние – измъкнати са каси на вратите, кранове на чешмите, взети са мебели и оборудване от кухнята.

Изкъртени врати, липсващо обзавеждане, изпразнени помещения – това не е описание на обир, а състоянието на сградата на бившето генерално консулство на Русия в Русе, пише в репортаж от мястото местният вестник “Утро”.

Сградата беше отворена за огледи, преди местните власти да решат как да се ползва, след като консулството беше затворено в средата на 2022 г.

“Огледът на двуетажната сграда показва, че при заминаването си руските дипломати са прибрали всичко, каквото могат, включително елементи от обзавеждането. Липсват кухненски шкафове, смесителни батерии на мивки, а и самите мивки”, пише русенското издание.

На публикуваните в печатното издание снимки се вижда, че въпреки че сградата е запазила външния си вид, отвътре е буквално “изтърбушена”.За имота Генералното консулство на Русия е плащало наем от 2633,79 лв. без ДДС за терен от 5139 кв.м. и сграда от 460 кв.м.

снимки: Утро
снимки: Утро
снимки: Утро

Руските консули в Русе и Варна бяха сред дипломатите, обявени за персона нон-грата и изгонени от България през юли 2022 г. по време на управлението с премиер Кирил Петков.

Тогава общо 180 души – дипломати и служители на посолството на Москва в София и техните семейства – бяха транспортирани с два самолета за руската столица със специален коридор, тъй като полетите от и за Русия са спрени, след като Кремъл нападна Украйна и започна пълномащабна война.

След напускането на служителите и двете консулства затвориха врати.

„Сградата, в която се намираше нашето генерално консулство в Русе, беше предадена на градската администрация през лятото на 2022 г. Съответните актове, подписани от двете страни, не съдържаха никакви забележки относно състоянието на помещенията.

Не знаем какво се е случило в сградата през последната година и половина, това беше извън нашия контрол.

Съответните български служби отговарят за състоянието на сградата и въпросите за това трябва да се отправят към тях”, се казва в позицията на руското посолство, цитирана от БГНЕС.

На 28 юни 2022 г. българското правителство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и представители на техническия персонал на дипломатическите агенции на Русия, включително генералните ѝ консули във Варна и Русе.

Това се случи след сигнал от националните служби за сигурност за възможен шпионаж от въпросните лица.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Утро

Similar Posts