| | |

Конституционалист: 48 депутати могат да свикат НС и без президента

Президентът има един месец от деня на изборите да свика Народното събрание. Дори ако той по някаква причина не успее, парламентът може да се самосвика по инициатива на 1/5 от депутатите – 48.

Това заяви Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS .Според него не се очаква Радев да не изпълни конституционните си задължения.

снимка: Архив

“Свикването на парламент и сформирането на правителство са отделни дела. В момента сме в правомощията на 49-ия парламент, нищо не му пречи да приема актове дори и сега.

Имаме три опита за формиране на кабинет, няма срок за започване на консултациите.

Кандидат-премиерът, получил мандат от президента, разполага със седмица да представи своя кабинет. Ако не представи свой проект или не получи одобрение от парламента, мандатът би бил неуспешен. От друга страна, ако е успешен, тогава с две решения се гласуват премиер и състав на кабинет”, обясни той.

По думите му президентът следва да започне консултации щом се формират парламентарните групи.

“Щом народните представители положат клетва, се конституира парламент, в същия ден е предвидено да се изберат председател и заместниците му. При сформиране на парламентарните групи се полагат основи за връчване на мандат.

Ако връчените първи два са неуспешни, третият се връчва на партия, не на човек. В седемдневен срок той трябва да реши коя е тя, а после няма срок, в който тя да представи проект.

Към момента президентът не разполага с правомощия да разпусне парламента”, коментира Колев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts