| | | |

Борисов с извънреден брифинг: Истинският реванш на ГЕРБ е когато аз стана премиер! Няма да ви забравя билбордовете, няма да ги накарам да оживеят тези билбордове. Няма!

“Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая Назарян за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим да преговаряме”.

снимка: Кадър

Това заяви по време на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На пресконференцията присъстваше и дамският преговорен екип на партията – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

снимка: Кадър

“Зная партията какво иска, разкъсахме се по време на кампанията. Но от 69, въпреки огромната разлика от 11 %, имаме с един депутат по-малко. С 68 от 240 с толкова безотговорна политическа класа, е самоубийство за всеки един, който и да е, да прави правителство!

Ако искат да го направим това, ритуално всички – считайки, че отивайки на седми избори, ще си вдигнат резултата. Не виждам как. Заклинанията им, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута! Това няма да се случи!”, изтъкна Борисов.

Договорки извън преговорния екип не правим, посочи лидерът на ГЕРБ.

И добави: Колегите от ДПС се държаха отговорно, но още от началото казахме, че само с тях няма да управляваме.

“Подразних се от десетките анализатори, че всичко било договорено. Ние договорки извън преговорния екип не правим! Тук говорим за критично състояние на държавата, тук говорим за лидери, за държавници. Не е честно спрямо нас! Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно”, каза още той.

“Има отговорни хора, има как. Винаги има как. Трябват отговорни хора, които да поставят на първо място държавата. Ние години наред сме носили отговорност за тази държава. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен”, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява”, каза той.

Борисов обясни, че на срещата с ДПС са препотвърдили това, което са правили една година заедно с ПП-ДБ – еврозоната, помощта за Украйна, Шенген, дефицитите, социалните плащания, инфраструктура, борба с корупцията, енергетика.

„Получаваме абсолютно популистки искания от другите партии. Искат да поемем само ние тази отговорност”, заяви Борисов.

„Дори колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират за това, че една година с един министър крепихме тази сглобка в името на геостратегическата насоченост на страната”, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Истинският реванш на ГЕРБ е когато аз стана премиер. Аз се отнасям с голямо уважение към колегата Марков, но вие сте дали мандат на нашите 3 дами да преговарят. Да ни се дадат 100 дни, това го гледахме с ИТН, когато напуснаха четворната коалиция.”, категоричен бе той.

“За съжаление, не получаваме това, което ние наричаме “споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват, не искайки да разберат какво искат българите. Българите искат една широка коалиционна формула, за да се стабилизира държавата.

В същото време най-стабилното, което би било и което ние наричаме евроатлантическо мнозинство, е между първите три партии, както беше досега.

Днес разбираме, че уплашени, отчаяни от резултатите си, много колеги искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговорност, хаос последните 3 години на редовни кабинети и служебни правителства. Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява”, заяви Борисов.

“Колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират, че една година с един министър крепихме тази сглобка. Независимо, че самите те виждат, че в Европа нашите семейства са заедно. Нищо от това не се зачита!

От някаква гора казват, че ще има реванш. Реваншът беше сега, сега вие трябва да се реванширате, ако искате, разбира се. Ние няма по никакъв начин да ви доставим удоволствието и да ви дадем възможност да действате на наш гръб.

Няма да ви забравя билбордовете, няма да ги накарам да оживеят тези билбордове. Няма! Съжалявам, колегите от ДПС се държаха отговорност, но ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някакви подкрепи – това е нестабилно, това не е за дълъг период от време…

Ще изкарат ваканцията, ще отидат да се покъпят и септември ще дойдат и ще ни намират кусур за това, че оправяме техния хаос”, ядоса се лидерът на ГЕРБ.

“Благодаря на колегите, които участваха на преговорите. Напомням, че няма да съм аз премиер. Истинският реванш на ГЕРБ е, когато аз съм премиер. За да има споделена отговорност, направихме това.

Отнасям се с голямо уважение към колегата Марков и зачитам неговите 100 000 гласа, но ние сме избрали, вие сте дали мандат на хората до мен да преговарят. Бих се срещнал с всеки след това, за да уточним, ако има някакви детайли или да говорим за министри, за комисии…

Да ни се дават 100 дни и после всички да се дръпнат – това го гледахме от ИТН, когато напусна четворната коалиция, гледахме го и от другите. Не мисля, че има смисъл да си го причиним”, подчерта той.

“Договорки извън преговорния екип не правим. И не се договаряме”, отсече Бойко Борисов.

“Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим да преговаряме.

Зная партията какво иска, разкъсахме се по време на кампанията. Но от 69 имаме с един депутат по-малко. С 68 от 240 с толкова безотговорна политическа класа е самоубийство за всеки един, който и да е.

Ако иска да го направим това ритуално всички. Считат, че отивайки на седми избори, ще си вдигнат резултата. Не виждам как. Заклинанията им, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи!”, заяви Борисов.

“С 68 депутата не виждам как. Ако има отговорни хора, които да поставят на първо място държавата, има как. Години наред сме носили отговорност за тази държава. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен”, отсече той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts