| | |

Верен на Корнелия социалист скочи да я брани не от друг, а от съпартийците им: Страхливците, които носеха чантата на Нинова, сега…

Кворум на Контролната комисия не е имало – били са 14 човека. Аз си спомням и друго гласуване в парламентарната група, без кворум – гласуваха 10 човека, а трябваше да има 14, две трети.

Но, явно така ще действа новото ръководство на БСП.

Това заяви народният представител от „БСП за България” Иван Ченчев пред Любо Огнянов в предаването „Офанзива” по Nova news.

“От страх взеха решение, което е нелегитимно. Тълкува се Устав, който е недвусмислен. Вие да сте чули да се приема закон със задна дата? Не. Колко мандата има Корнелия Нинова по стария Устав?

Един. Колко има по новия? Един. Кой Устав действа? Новият. Има ли право на още един мандат Нинова? Има. Освен това, този втори мандат е непълен – Нинова подаде оставка. Каквото и да кажат – решението е взето от страхливци.

Страх ги тресе. Нали са големи мъже – защо не излязат срещу Нинова на пряк избор? Защото ще ги помете. Те много добре знаят настроението на членовете на БСП”

.„И респективно питам тези хора от новото ръководство за членовете на партията ли мислят? Или мислят за нещо друго – нещо, което ще ги облагодетелства”, добави Ченчев.

В разговора за БСП и обединението народният представител от БСП постави въпроса с кого се обединява новото ръководство в момента: „С движението „Бузлуджанци” и „Социализъм 21 век” правят срещи.

А тези хора не са ли в БСП? И сега щели да се обединяват. Значи не са работили за БСП на последните избори и кампания – това е недвусмислено признание. Как ще се обединяваш с някой, който членува при теб?”, реагира Иван Ченчев.

„Новото ръководство, за съжаление, е изтъкано от реваншизъм. А той е породен от страхът да не се произнесат членовете на партията”, заяви народният представител от „БСП за България”, подчертавайки, че всъщност големият разговор е за партията.

„Мен не ме притеснява това, че БСП има ново ръководство, а това каква е целта на това ръководство. Обединение? С хората, които работеха срещу нас в кампанията яростно?

С областни председатели – половината, от които саботираха БСП? Та, имаше областни председатели на БСП, които се снимаха в социалните мрежи с агитация за други партии. И това лесно може да се провери. Защо са работили – отговорите ще излязат на бял свят”, не подмина въпроса Иван Ченчев.

„Изпълнителното бюро не знаело за предложение на Нинова в листата. Моля? Нинова показа разпечатката – видя се: Те, без Вигенин, са дали съгласието си”, каза още Ченчев.

„Иска ми се това, което предупреждавахме да не се случи – да не разкъсат БСП отвътре. Но натам тикат БСП. Борба на лобита, за да овладеят партията”, коментира народният представител от БСП и се обърна към водещия:

„Видяхте ли 8 години Нинова и предишното ръководство какви процеси са спирали?”.

Социалистът отново се върна на заявеното обединение:

„С кой да се обединяваме? С тези, които влязоха с листата на БСП в Столичния общински съвет и после се отрекоха от БСП? И направиха партия, която играе срещу БСП. Влезе в ОбС Ваня Григорова и се отрече от БСП.

Между другото, същата Ваня Григорова и Кадиев казаха, че не искат да се обединяват. Къде е широкото обединение? И с кого?”, зададе още въпроси Ченчев.

И в коментара за изключването на Калоян Методиев продължи:

„И ако мотивът за изключването на Методиев е, че бил от СДС, Зафиров от кои е бил? От Гергьовден. Гергьовден сега къде са? В ГЕРБ. Паргов къде беше? При Яне Янев. Сега Зафиров е назначил за сътрудник в парламента бивш депутат от НДСВ”.

„Защо скриха от НС, че цялото ИБ е с подадена оставка от Корнелия Нинова?”, реагира със следващ въпрос към временното ръководство социалистът.

„Защото по Устав председателят на партията подава оставка и на бюрото. И тя е подадена. Кристиан Вигенин отиде в деловодството, за да каже за се внесе само оставката на Нинова, но да не се завежда тази на бюрото.

И не казаха на НС, че всъщност сега временното ръководство е в оставка, временният председател е в оставка. И това са истините и те трябва да бъдат чути от социалистите и от хората”, категоричен бе Ченчев.

„Нали Нинова беше диктатор – временното ръководство какво прави сега с този реваншизъм? Нужни били кардинални промени – с кого, със Зафиров и Гуцанов, със старите лица ли ще се правят тези кардинални промени?

Нямало леви политики – та програмите на БСП от последните 6 избора са основно изпълнени със социални и леви политики? Защо това ново ръководство внесе в 50-то НС всичките законопроекти, подготвени от екипа на Корнелия Нинова? Първи се подписаха под тях”, заяви в отговор на въпросите в студиото социалистът.

За „новия” курс към президента, народният представител от БСП посочи:

„Борислав Гуцанов има 23 изказвания от трибуната на 49-я парламент, че договорът с „Боташ”, сключен от служебното правителство на Румен Радев е национално предателство и че Деница Златева е за затвора. 23 изказвания от трибуната. Отделно в медии.

Сега било грешка – той, който казваше, че договорът е национално предателство и един вид Румен Радев е национален предател, отчита грешка на Нинова за това нещо”, подчерта Ченчев и добави.

„Затова превратът беше наречен дворцов – да, преврат е, и е дворцов”. В отговор на въпрос на водещия той каза: „Вие, разбирате ли, че те й носеха чантата на Нинова и гласуваха не само нейните решения, но и техните си предложения. Как сега да стоят отстрани в бяло?”.

За резултатите от изборите през годините: „Не може да се сравняват резултати механично– примерът, който давате, тогава реформаторите се бяха провалили след управлението си с Борисов. БСП беше единствената алтернатива.

Дори и десни хора гласуваха тогава за БСП. По-късно, след като Нинова отказа изкушенията на властта, отказа коалиции тайни и явни, се започна – нови партии, удари отвътре, нови и нови лица и играчи, още по-нови и нови лица.

Е, докъде се докарахме? Не само БСП. И държавата – виждате какво се случва на политическия терен”, заяви в коментара си Иван Ченчев.

„В България трябва да има повече морал. Виждате, че и в политиката няма морал – виждате, че близки хора стават предатели. Говорите за партийно номадство – колегата Георги Свиленски направи предложението за нови групи не с тази идея, това е европейска практика.

Въпросът е дали има морал или няма. Ако касае новото ръководство – няма да има. Питайте тях – дали и какво са склонни да прекрачат. Дадох ви пример с Елена Йончева, преди да й изтече мандата като европейски депутат премина в друга група”, заяви в отговор на въпроси за позицията си Ченчев.

Той бе категоричен, че ще гласува, както и колегите му, против първия и втория мандат – на ГЕРБ и ДПС: „Аз съм говорил с хората в кампанията, не мога да ги излъжа, аз няма да се извъртя. И мои колеги няма да го направят. Да видим други от новото ръководство какво ще направят”.

На въпроса на водещия за заявената от Гуцанов подкрепа на БСП за кабинет на националното съгласие, Ченчев репликира:

„И това ли е нова политика? Ние сме го заявили отдавна категорично и ясно: широко подкрепено програмно правителство с време хоризонт и с национални цели”, заяви народният представител от „БСП за България”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts