| | |

Андрей Новаков: Решителните санкции показаха, че Европа не е загубила онзи рефлекс да бяга от войната

Липсата на лидерство подарява лидерството на някой друг, каза евродепутатът Андрей Новаков при откриване на дискусията „Европейска демокрация“, която БТА организира в пресклуба на агенцията в Благоевград рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.

В обръщение от Страсбург Новаков посочи, че първоначално показаната слабост от Европейския съюз бързо е преодоляна. По-решителните санкции, без проява на страх, показаха на европейските граждани, че всъщност Европа не е загубила онзи рефлекс да бяга от войната и да взима трудни решения, когато трябва, каза Новаков.

При откриване на дискусията Андрей Новаков посочи, че се намира на брега на Рейн в сградата на Европейския парламент – място, на което са се водили най-големите боеве между Франция и Германия за Елзас и Лотарингия.

„Тук, преди 75 години е започнала инициативата просто на брега на реката да пият по чаша вино в името на мира, в името на приятелството, на това да се спре войната. Да спреш да воюваш, да избиваш хора от двете страни на границата.“, каза евродепутатът и посочи, че това е прераснало в създаване на институции, сред които са Съветът на Европа, Европейският парламент, Съдът по правата на човека.

Според Новаков не бива да се допуска ЕС да потъва в бюрокрация, административни процедури и изисквания. Той посочи, че в дискусията в Благоевград участват много млади хора и това дава възможност да се разгледа бъдещето на ЕС през бъдещето на Благоевград, през това как може да се подобри, за да разберат хората, че има смисъл от него.

Евродепутатът посочи, че в момента в Благоевград Европа се разглежда като инвестиции, по-високи заплати и повече работни места. Според него икономиката на града може да се възползва от единния пазар, градът има потенциал за индустриална зона, а инвестициите ще задържат младите хора в града. „Вярвам, че тези времена ще дойдат пак, виждам, че се работи в тази посока и мисля, че конференции като тази само биха подпомогнали“, допълни Андрей Новаков

Similar Posts