| | | |

Десислава Танева: Хаосът пред магазините се създаде от управляващите

“Държавата излиза и дава анонси, предприема действия против всякаква европейска и национална регулация. Заяви се влизане на пазара на зърното в България, за да се формира запас, изглежда логично. Има военен конфликт близо до нас между страни, които са основен производител на зърно в световен мащаб. Но ние имаме достатъчно количества за изхранване на населението”, това каза в “Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS бившия министър на земеделието Десислава Танева.

“Хаосът пред магазините се създаде от управляващите. Хората се притесниха, подходът на държавате бе възможно най-грешен. Нямаше компесаторен подход за земеделски производители, животновъди, за хранителните продукти”, допълни тя.

“Сделката със закупуване на зърно от правителството се пораждат съмнения. Всеки в сектора се пита какво се крие зад тази сделка. Мотивите ги разбираме, но след три месеца идва нова реколта. Подходът буди съмнение. Отделиха се повече от милиард и 100 милиона, купувач се оказва не държавния резерв, а едно дружество на Министерство на земеделието “Сортови семена Елит”, което няма дейност. Изведнъж на това дружество му се увеличава капитала с над един милиард лева, то е с Борд на директорите от мандата на ГЕРБ. С това увеличение ще се закупят зърнени храни”, заяви бившият земеделски министър.

“Вицепремиерът Асен Василев обяви, че сделката ще е с условие на съхранение у самите продавачи, цените са вече с 30% по-ниски от пазарните. Всеки в сектора се пита какво се крие зад тази сделка. Кой ще има мотив да продава на по-ниска цена?”, попита Танева.

“Ресорният заместник министър на земеделието, който е от квотата на “Продължаваме промяната” е увещавал борда на директорите вече два дни как трябва да разпишат договори с посредници, които явно предварително са избрани, за да може да тръгне търговията и бързо да се изкупи това зърно. Мисля, че е Иван Христанов”, заяви Десислава Танева.

Similar Posts