| | | |

Пиянде реши, че с 40 лв. подкуп ще спести от глоба, номерът му обаче не мина

42-годишният И.Х. е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Варна за предложен подкуп от 40 лева, които опитал да даде на полицейски служители, за да не му бъде съставен акт за установено административно нарушение, след като при проверка се установило, че е управлявал автомобила си след употреба на алкохол, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

Той ще бъде съден за две престъпления – по член 304а и по чл. 343б, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК. Мъжът вече бил осъждан по втория член с влязла в сила присъда от 2011 година на Районен съд – Варна.

На 5 октомври 2021 г., обвиняемият управлявал автомобила си в град Варна. На кръстовището на бул. “Трети март“ и бул. “Янош Хунияди“, той бил спрян за проверка от полицейски екип. Полицейските служители извършили проверка за употреба на алкохол от водача. При тестване по надлежния ред с техническо средство “Алкотест Дрегер 7510“ било установено, че мъжът е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 промила, а именно с концентрация на алкохол в издишания въздух от 2,03 промила.

За да не му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, И.Х. решил да подкупи проверяващите го. За целта им дал подкуп – сумата от 40 лева. Служителите на реда незабавно уведомили дежурния разследващ полицай, който пристигнал на място и извършил оглед. Образувано било досъдебно производство по случая.

Ако бъде признат за виновен И.Х. може да получи наказание до десет години “лишаване от свобода“ и глоба до 15 000 лева за предложения подкуп и наказание от една до три години “лишаване от свобода“ и с глоба от 200 до 1000 лева. Предстои делото срещу 42-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Similar Posts