| | | |

Независимост: Швеция отхвърли заканите на Русия за членството й в НАТО

Външният министър на Швеция отхвърли предупреждения на Русия, че присъединяването на скандинавската страна към НАТО ще доведе до ответни мерки от Москва, предаде NBC.

„Русия няма нищо общо с нашите независими решения“, каза министърът на външните работи Ан Линде, имайки предвид възможния ход на Стокхолм за присъединяване към НАТО.

По-рано днес руската информационна агенция “Интерфакс” цитира служител на руското външно министерство, според който евентуалното присъединяване на Швеция и съседна Финландия към НАТО ще има сериозни военни и политически последици.

Сергей Беляев, ръководител на отдела за скандинавските страни в руското външно министерство, каза, че подобна ситуация ще наложи Русия да предприеме „ответни мерки“, но не уточни какво биха могли да включват тези мерки.

Той обвини някои членове на НАТО, особено Съединените щати, че умишлено се опитват да въвлекат двете необвързани северни страни във военния блок.

Москва многократно предупреждава както Финландия, така и Швеция, че евентуалното им присъединяване към НАТО ще се разглежда като враждебен акт от Москва. И двете страни отхвърлиха тези предупреждения.

От началото на инвазията на Русия в Украйна, проучванията както във Финландия, така и в Швеция показват значително повишена подкрепа за членството в НАТО./БГНЕС

Similar Posts