| | |

Зърнопроизводител: Управляващите създадоха паника в населението и тръгна ”едно лудо купуване”

„Пазарът е разклатен. Цената на слънчогледа върви нагоре, защото най-големият производител на слънчоглед в света е във война”. Това каза пред БНТ Илия Проданов – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Ние имаме достатъчно слънчоглед и той е изкупен в голяма степен от производителите на олио през есента, когато цената беше нормална. Когато има голямо търсене на един продукт, е нормално цената му да върви нагоре”, допълни той.

По думите му управляващите са внесли паника в населението и е тръгнало „едно лудо купуване“.

„Дали е спекула или магазините са се възползвали – това не мога да кажа. Със сигурност цената на олиото не е 2 лева. Цената не е повишена от днес на тези нива – всички знаят, че от есента има повишение в цената. Бутилка олио през есента се търгуваше на 3,50-4 лева. Може би това е нормална цена”, уточни той.

Според него пазарът е разклатен, а държавата преди 15-20 дни е спряла износа на зърно.

„Този износ беше спрян без абсолютно никакви сигнали от управляващите защо се прави това. Десет дни търсихме отговор защо е спрян, вся се паника сред нас – земеделските производители. Журналистите също се опитаха да разберат защо. Земеделският министър и финансовият министър отричаха за такова реално спиране на износ до Консултативния съвет по зърно в МС, където разбрахме, че това е, за да може държавата да направи разчет колко зърно има в страната и колко зърно ѝ е необходимо до реколта 2023 година”, обясни Проданов.

Той добави, че към днешна дата износът не е забранен, но е затруднен със завишени проверки на камиони, кораби, бавене на митнически документи.

Снимка/кадър

Similar Posts