| | | |

Драгомир Стойнев шокира: Консултантски фирми са писали териториалните планове, резултатът е пълен хаос

Липсата на диалог и комуникация от правителството доведоха до това състояние

Това каза в ефира на bTV депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод протеста на миньори и енергетици.

Досега всичко се правеше тихомълком с Европейската комисия, не се даваше информация какво се случва и накрая чашата преля, заяви Стойнев.

Териториалните планове са поредният случай, при който правителството абдикира от своята отговорност. Те не са писани от правителството, а от консултантски фирми, избрани чрез конкурс. Това е недопустимо, това е работа на правителството.

Консултанти са писали териториалните планове – резултатът е пълен хаос, никой не знае какво се случва. Това е безхаберие от страна на управляващите, подчерта бившият енергиен министър.

Големият въпрос е, че без въглищните централи не можем да имаме сигурност и устойчивост на българската енергетика. Въглеродните емисии се превърнаха във финансови инструменти.

Това е голямата грешка на ЕК и тези инструменти трябва да бъдат коригирани, отбеляза социалистът.

Без въглищните централи зимата не можем да оцелеем. Тук не става въпроса за цена.

Досега трябваше да се убеди ЕК, че трябва да има механизъм за компенсиране и да запазим въглищните си централи.

Но днес държавата е блокирана, а управляващите са тотално неадекватни. На европейските ни партньори може да се обясни, че с оглед сигурността на енергийната ни система не могат да се предприемат такива резки движения.

Трябва да се планира бъдещето не само на сегашното, но и на бъдещите поколения, каза още Драгомир Стойнев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts