стоки
| | | |

Промяната продължава: След олиото идва бой за яйца

Най-важната информация за хората сега е коя ще бъде следващата хранителна стока след олиото, която рязко ще поскъпне. На опашки в хранителните магазини хора говорят, че това ще бъдат яйцата, заради предстоящия Великден, видяха репортери на “Труд”.

Пенсионери коментираха, че българските яйца за Великден сигурно ще стигнат 50 ст. за брой. Но полските яйца винаги са по-евтини. Освен това някои вериги може да направят промоции. Затова пенсионерите отсега пресмятат кога е най-добре да се запасят с яйца, така че да не се развалят за Великден.

Очакването да продължи поскъпването на храните предизвика паника сред част от населението, основно хората с по-ниски доходи. Страховете от по-високи цени ги карат да се запасяват, като изкупуват най-евтините храни в магазините. В резултат част от рафтовете останаха празни. Притесненията им са основателни, защото спекуланти пробват пазара като вдигат цените и следят дали хората продължават да купуват стоката им.

Цените на едро на редица основни храни нараснаха съществено пред миналата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Най-много е поскъпнало олиото – с 18,5% само за седмица, като средната цена на бутилка от 1 литър на едро е 4,16 лв. В София обаче цените на едро на олиото са от 3,10 лв. до 5,80 лв. за литър. При цена на едно от 5,80 лв. олиото в магазина ще бъде поне 6,20 лв. В област Ямбол олиото на едро е с фиксирана цена от 5,70 лв. Това е минималната и максималната цена на едро в областта. В Русе олиото на едро струва от 3,40 лв. до 5,50 лв. В още няколко области олиото на едро стига до 5 лв. за литър. Това са Бургас, Хасково и Шумен.

Освен поскъпване на яйцата, хората очакват и покачване на цената на брашното, тъй като Украйна и Русия формират над 25% от износа на пшеница в света. Данните на ДКСБТ показват, че действително брашното поскъпва. Само за седмица брашното тип “500” е поскъпнало с 8,9% до 1,34 лв. за кг. В област Бургас на едро продават брашното на цени между 0,85 лв. и 2,40 лв., а в област Пловдив – от 1,85 лв. до 1,95 лв. за кг. Много високи са цените на брашното и в Силистра – от 1,58 лв. до 1,71 лв. за кг. В София брашното на едро струва между 1,20 лв. и 1,61 лв. за кг.

Киселото мляко от 3 и над 3 на сто масленост в кофички от 400 г. за седмица е поскъпнало с 6,5% до средна цена на едро от 1,14 лв., показват данни на ДКСБТ. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 5,1% до 2,08 лв. за литър. А цените на пилешките бутчета са нараснали с 4,9% до 4,06 лв. за кг. на едро.

Средната цена на сиренето от 8,70 лв. за кг. не е променена през миналата седмица. Но цената на сиренето на различните борси е в много широки граници. Например в София цените са от 5,50 лв. до 10,10 лв. за кг. на едро.

Червените чушки поскъпнаха с 36%

Вносните червени чушки поскъпнаха с над 36% само за месец, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Цената им на едро е нараснала с 90 ст. до 3,37 лв. за кг. Много голямо е поскъпването и на доматите – с близо 15 на сто за месец, като по борси и тържища ги продават средно за 3,12 лв./кг. Вносните домати са малко по-евтини, а и повишението на цените им е по-малко. За месец вносните домати на едро са поскъпнали с 8,7% до 2,88 лв. за кг.

Основната причина за поскъпването на оранжерийните домати е повишаването на цената на тока. Първо бяха повишени цените на краставиците, като в магазините имаше краставици и по 7 лв. за кг. Хората обаче се въздържаха от покупките на толкова скъпи краставици. В резултат цените на оранжерийните краставици се понижиха през последния месец. На едро цената им падна с над 12% до 4,2 лв. за кг. Въпреки това обаче, оранжерийните краставици остават значително по-скъпи както от оранжерийните домати, така и от вносните краставици.

Цените на борсите по света нарастват

Цената на пшеницата на борсата във Франция нарасна през миналата седмица с 3,25 евро до 365 евро/тон. Котировките за руска пшеница с доставка през март се вдигнаха с 32 долара до 427 долара/тон.
На Софийска стокова борса котировките на пшеницата през миналата седмица бяха повлияни от информацията, че държавата ще купува сериозни количества и засега, въпреки наличието на зърно, продавачите изчакват и се въздържаха от сключването на сделки. Хлебна пшеница се търси на цена от 440 лв./тон, фуражна пшеница – на 420 лв./тон, обявите за царевица са с цена от 420 лв. до 450 лв. за тон, а цената “купува” на маслодаен слънчоглед е 1400 лв./тон.

Царевицата в САЩ поскъпна миналата седмица с 16 долара до 367 долара/тон. Ечемикът във Франция, с доставка през март, поскъпна с 33 евро до 387 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се продава за 1700 долара/тон. Офертите за рафинирана захар се повишиха с 5,30 долара до 527,50 долара/тон на борсата в Лондон.

Shopping basket with groceries , isolated over white background

Similar Posts