| | | | |

Санкции: ЕС готов да изключи Русия от МВФ

Днес в Италия ще се срещнат представители на САЩ и Китай, относно исканата от Русия помощ. Европейските посланици трябва да дадат зелена светлина и за четвърти пакет от санкции. В него не само се замразяват активи, а се предлага Русия да бъде изключена от МВФ.

ЕС ще направи специална работна група за контрол на операции с криптовалута. Санкции ще бъдат наложени и на руските пазари на стомана.

На този фон италианските власти обявиха, че са наложили запор на яхта на стойност 530 милиона евро, принадлежаща на руския олигарх Андрей Мелниченко, който е обект на санкции на Европейския съюз заради инвазията на Украйна, предадоха световните агенции.

Яхтата “SY А”, закотвена на пристанището Триест, е смятана за най-голямата моторна яхта в света. Според италианската стопанска полиция Мелниченко е индиректен собственик на плавателния съд чрез посредничеството на компания, базирана на Бермудските острови. Предполага се, че реалният собственик е Владимир Путин.

В началото на седмицата милиардерът, натрупал състояние в областта на въглищата и торовете, бе вписан в черния списък на ЕС и неговите авоари бяха замразени на територията на съюза. Освен това се забранява и издаването на виза за него.

Миналата седмица Италия конфискува активите на руски олигарси на стойност 140 милиона евро, сред които и яхта на стойност 65 милиона евро на олигарха Алексей Мордашов, който също е приближен на Путин, припомня Нова тв.

Open Doors Day in Strasbourg. Raising of the flags – Opening ceremony.

Similar Posts