| | |

И производителите на картофи излизат на протест

Продължаващото неглижиране на сектор плодове и зеленчуци, системното му недофинансиране и дисбалансът при подпомагането на секторите в земеделието доведоха до създаването на монокултурно земеделие и продоволствена катастрофа.

Това обявяват в открито писмо от Националната асоциация на картофопроизводителите, предаде БТА.

В момента, в който производителите очакват държавата да им подаде ръка за обезпечаването на производството на качествени плодове и зеленчуци, за да преминем през кризисния период, неблагоприятните ефекти от ковид кризата и пазарните турбуленции в следствие на войната в Украйна, новината за намалените ставки по схемата за обвързано подпомагане на сектора, липсата на ясен разчет от страна на Министерството на земеделието и неадекватно подпомагане изправя стопаните пред невъзможност да обезпечат подготовката за нова реколта, посочват от сектора.

Считано от днес, членовете на Националната асоциация на картофопроизводителите и Българската камара на плодове и зеленчуци обявяват гражданско неподчинение и организират масов протест пред Министерството на земеделието, който ще се проведе на 22 март т.г. от 12:00 ч.

Организаторите призовават производителите на плодове и зеленчуци от цялата страна да се включат в протеста.

Similar Posts