| | |

Посланици възмутени:МВнР все още не е свикало кризисен щаб за войната

Посланици са възмутени от действията на Ирена Димитрова

От началото на руската агресия в Украйна до момента зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова не е свикала кризисния щаб с родните посланици в чужбина. Затова алармираха пред Breaking.bg недоволни дипломати.

Кризисният щаб, който на хартия ръководи Димитрова, трябва да координира извеждането на български граждани от районите в Украйна, където се водят сражения с руските окупатори. Зам.-министъра на външните работи е квота на „Има такъв народ“ в министерството, заедно с министъра Теодора Генчовска. Според публикация на сайта Клуб Z от 5 март т.г. външният министър Теодора Генчовска (ИТН) е поискала от кариерната комисия на Министерството на външните работи да повиши в ранг Димитрова и това вече е факт.

Димитрова има ранг “съветник” и има стаж, за да бъде повишена в “пълномощен министър”. Тя обаче в момента не е част от дипломатическата служба, защото я е напуснала, за да бъде назначена на трудов договор за заместник-министър. А Законът за дипломатическата служба разпорежда, че при обратно връщане в дипломацията служителят се назначава с ранга, който е притежавал по време на освобождаването си. Досега няма случай заместник-министър да е повишаван в ранг, докато е бил в политическото ръководство на МВнР. Според изданието Димитрова се готви да замине посланик, най-вероятно ръководител на постоянната делегация на България в НАТО на мястото на Драгомир Заков, който по спешност бе назначен за военен министър. Димитрова има достатъчно опит, за да стане пълномощен министър, но това, което е възмутило голяма част от кариерните дипломати, е това да се случва, докато тя е в политическото ръководство.

Посланици са недоволни, че реално външно министерство, в лицето на Ирена Димитрова, не оказва никаква помощ и не предлага координация в решаване на проблемите с извеждането на българските граждани от Украйна. Преди дни Министерство на външните работи призова всички българи да напуснат Украйна, но не обясни как ще се погрижи за тях.

Similar Posts