| | |

Смелата руска журналистка Марина Овсянникова застана пред съда

Смелата руска журналистка Марина Овсянникова, която в понеделник вечерта се появи на живо по време на централната емисия новини на руската държавна телевизия “Първи канал” с антивоенен плакат, днес се изправи пред съда. Днес следобед тя бе изправена пред районния съд в московския район Останкино, където й бяха повдигнати обвинения. Руското следствие образува административно дело по повод “организирането на неразрешено публично мероприятие”.

Марина се яви в съда заедно със своя адвокат Антон Гашински, който публикува селфи от съдебната зала в телеграм. След като близо 12 часа нямаше никаква информация къде е задържана журналистката, днес стана ясно, че тя е прекарала нощта в полицейски участък близо до телевизията. Защитникът й обаче напомни на съда, че според руското законодателство майки с деца до 14-годишна възраст не може да бъдат задържани. Тя има две деца – на 11 и на 17 години.

Овсянникова се превърна в световна сензация, след като се появи в студиото по време на централната емисия новини с антивоенен плакат, на който беше изписано: “Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната”.

Овсянникова бе задържана непосредствено след като застана пред камерата по време на предаването “Время”. Тя вероятно ще бъде подведена под отговорност за “публични действия, насочени към дискредитиране на действията на руските въоръжени сили с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани”, става ясно от съобщението на информационна агенция ТАСС.

Според наскоро прието законодателство в Русия разпространяването на “фалшиви новини” за руската армия, както и за уронване на престижа на руските военни, я грози затвор до 15 години. Марина Овсянникова може да бъде обвинена и за насърчаване на “гражданско неподчинение” с призива си към руснаците да протестират срещу войната.

“Баща ми е украинец, майка ми – рускиня. Те никога не са били врагове”, заяви в свое видеообръщение Марина Овсянникова. Посланието на руската журналистка, в което тя изразява съжаление, че е работила за “кремълската пропаганда”, е заснето малко преди протестната ѝ акция в ефира на руския държавен “Первый канал”.

Овсянникова е редактор в “Первый канал”. Тя е родена през 1978 г. в Одеса. Според публикации в социалните мрежи тя живее в Москва.

Марина Овсянникова е първият редактор в руска държавна медия, който публично се обявява против войната в Украйна. От началото на офанзивата, която Кремъл официално нарича “специална операция”, близо 15 000 души в Русия са задържани заради участието им в антивоенни протести. Десетки руски медии са блокирани, а достъпът до платформи като Фейсбук и Инстаграм е преустановен.

Смелата постъпка на Овсянникова отприщи вълна от подкрепа по цял свят. “Докато има смели хора като Марина Овсянникова, продуцент в руския “Первый канал”, която тази вечер протестира срещу руската война и пропагандата, и като демонстрантите по улиците на Русия – все още има шанс за по-добро бъдеще”, написа латвийският външен министър Едгар Ринкевич в Туитър.

Similar Posts