| | |

След Стефан Янев и столът на земеделския министър се разклати

Един от четиримата министри на БСП в кабинета в “Петков” загрява за отговор на масови протести срещу себе си. На земеделския Иван Иванов от квотата на Корнелия Нинова в правителството му трепери сериозно под лъжичката заради очаквани действия на браншовици в идните дни.

На 22 март предстои първа демонстрация под министерските прозорци на бул. “Христо Ботев” 55, организирана от зеленчукопроизводителите, овощарите и картофопроизводителите.

Мотивите, с които те ще искат оставката му, са пълна липса на подкрепа за сектора, както и досега непредставената визия за цялостната политика за развитието му от клетвата на Иванов досега. “Оставени сме сами в кризата. А внимание се обръща само на последствията от санкциите, наложени срещу Русия, докато браншът тъне в забвение”, оплакват се те.

Недоволството от ниските ставки по обвързана подкрепа при картофопроизводителите пък е подсилено и от факта, че в новия програмен период трапезните картофи няма да бъдат подпомагани, а плодове и зеленчуци са с най-ниските ставки по Стратегическия план до 2027 г. за развитие на земеделието и селските райони. Неговият старт е от 2023 г. 

Similar Posts