| | | |

Десислава Атанасова: Лош сигнал за политическата класа ще бъде да откажат разговори с проф. Габровски

„Въпросът в ГЕРБ беше дали да излезем с категорична партийна кандидатура, като предложим човек с доказал се управленски и експертен опит, с потенциал и възможност за справяне в кризи.

От ГЕРБ смятаме, че няма друг такъв човек, който и да е управлявал по-дълго в демократичната ни история от Борисов“, заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя бе гост в предаването “Лице в лице” по БТВ.

Проф. Николай Габровски е кандидатът за премиер на най-голямата политическа група в парламента – ГЕРБ-СДС. Той взе днес от президента Румен Радев първият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

„За пореден път решихме да поставим държавата пред партията“, заяви тя.

„През трите управленски мандата, в които сме управлявали като малцинство, отговорността най-сериозно се е носила от ГЕРБ и лично от Борисов.

Той има опита и международните контакти да се справя с кризи. На международната сцена той може да бъде изключително полезен за България.

Другата възможност беше да заложим на човек, който е еднакво отдалечен от всички политически партии – човек, израснал до върха на своята професионална кариера, който има обществен престиж, познат е, а пациентите му имат доверие, носи огромна отговорност за човешкия живот”, посочи още Атанасова.

Лош сигнал за политическата класа ще бъде изобщо да откажат разговори. Сега е дошъл моментът за политическата отговорност. Предстои изключително тежък ребус – да надмогнем политическите си пристрастия.

Въпреки че имаме човек с безспорни качества като Бойко Борисов, ние залагаме на човек, вън от политиката.

Трябва да се върне нормалният, разумен тон в политиката. Ние сме от различни политически семейства, но можем да намерим път за това България да е по-силна, посочи Десислава Атанасова.

“Проф. Габровски ще проведе срещи с всички парламентарно представени партии. Ние ще му осигурим подкрепа. Разполагаме с управленска програма от 140 страници. Трябва да се обсъдят първо приоритети, а след това състав на кабинет и потенциални имена”, заяви Десислава Атанасова.

“През изминалите седмици водихме такива дебати с колегите от другите парламентарни групи, където обсъждахме своите политически приоритети. Тези, с които сме кандидатствали за доверието на гражданите.

Надявам се, че първото, което проф. Габровски, ще успее да направи, е на подобен тип разговори, да говори за приоритети. Чак тогава да се говори за състав на кабинет, за конкретни имена”, повтори Атанасова.

Според нея е несъстоятелен аргументът, че хартиената бюлетина е спряла България за Шенген.

“Мисля че евроатлантическо формирано мнозинство е с много по-голяма тежест, отколкото един Изборен кодекс, който е наш ангажимент към нашите избиратели и той съвпадна с ангажимента на други две парламентарни групи”, смята тя.

Атанасова коментира и шансовете за правителство, като според нея това е възможно, когато всички осъзнаят огромната отговорност, която стои пред тях.

“Да се абстрахираме от това политическо противопоставяне”, призова тя.

Според нея трябва да се разчита повече на умен човек без политически опит, отколкото на невежа с такъв.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts