| | | | |

Борисов на среща с украинския посланик: На силата трябва да бъде отговорено със сила, за да бъде спряна

Виталий Москаленко призова за затваряне на въздушното пространство над Украйна

„Винаги съм се борил за мир. Но тази война, в която милиони хора губят живота си, ние нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. И трябва да приложим абсолютно всички мерки, за да бъде спряна тази война“, заяви Бойко Борисов на среща с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Лидерът на ГЕРБ допълни, че партията ще предложи на управляващите подкрепа по всички теми за войната в Украйна.

Борисов подчерта, че ЕС е нашето семейство, а другото още по-голямо е е световната демократична общественост, която осъжда войната.

„Искам да знаете, че 59 депутата в парламента ще гласуват „за“ – в подкрепа на мерките срещу войната. Ние не можем да гледаме бягащи жени, убити деца, разрушени сгради – за каквито и да е претенции. Няма нищо по-голямо от човешкия живот“, заяви Борисов.

Посланик Москаленко отбеляза, че агресията на Русия бележи началото на Трета световна война.

„Не искам да съм прав, но обективната истина е такава“, заяви посланикът и допълни, че всички страни, които досега са били встрани от този конфликт, вече трябва да решат каква е позицията им.

Москаленко се обърна към българската държава и депутати.: „Искам да помоля за две жизненоважни неща, които са необходими не само на украинската държава, но и за самото съществуване на украинските граждани, които загиват под терористичните бомбардировки. Сега е много важно за нас войниците, които се сражават и успешно отразяват нападението на путинско-фашистките орди, да бъде затворено небето над Украйна, тъй като това е най-слабата точка в нашата съпротива. Бихме искали да помолим парламента да приеме едно такова решение за затварянето на въздушната зона.

Обръщам се към вас като депутати да инициирате една такава инициатива. Второто важно нещо – това е доставката на въоръжение за нуждите на украинската армия. Става дума за всички видове и форми на въоръжение – каски, бронежилетки, муниции и снаряди. Имам предвид дори авиационна техника – части от самолети, самите самолети. Този въпрос нееднократно сме повдигали пред българското правителство и военното ведомство и ще продължим да апелираме за това – за предоставянето на амуниции и въоръжение. Защото е въпрос на живот и смърт за украинската държава, на самото съществуване на украинския народ“.

„Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно – списък с бронежилетки, каски, каквото е необходимо. На силата трябва да бъде отговорено със сила, за да бъде спряна“, заяви Борисов.

Борисов подчерта, че войната е днес и на думи всички са силни, но когато господин премиерът поиска подкрепата на ГЕРБ, ще има 59 гласа.

„Да наричаш войната „инвазия“, може да е полезно, когато има мир. Днес е война. Предайте на вашето ръководство, лично на президента Зеленски, с когото се познаваме много добре, на президента Порошенко – поздрави. Предайте и на кмета Кличко поздрави от госпожа Фандъкова. Ние сме на ваше разположение“, отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

„Петков казва „дрънчи на война“. Но тук, за Украйна, трябва да сме много единни, трябва да се даде много ясен сигнал, че сме неразривна част“, допълни още Бойко Борисов.

снимка фейсбук

Similar Posts