| | | |

След срещата с Петков: Кьовеши не каза дали ѝ е показал Гугъл-списъка си

„Не коментирам вътрешни въпроси, но коментирам всичко, което е свързано с Европейската прокуратура. Започнах днес със срещата с премиера, защото той ме покани. Ще имам среща и с министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи, утре следобед ще имам среща с главния прокурор“. Това обяви в Министерски съвет Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас и днес разговаря с премиера.

„Моята роля е да бъда в контакт с всички национални власти и да обсъждам как законодателните и административните въпроси могат да повлияят. Делегираните прокурори, европейските прокурори и главните прокурори са независими. Това не може да се наруши. Това е „червена линия“ за мен“, категорична беше тя.

Кьовеши подчерта, че не е получила никакви сигнали и никаква информация, че някой е нарушил тази независимост или се опитва да повлияе на делегираните прокурори от България.

„Имам им пълно доверие и вярвам, че с времето те ще докажат, че доверието в тях е било заслужено“, подчерта румънката.

Кирил Петков и Кьовеши обявиха, че МС става една от контактните точки с Европейската прокуратура.

„Идеята на г-н Петков за специална група, която да работи с Европейската прокуратура е нещо, към което трябва да се стремим. Получихме рекорден брой сигнали за възможни нарушения, сега е време българските власти да започнат да работят заедно с нас“, подчерта тя, обяснявайки в хода на брифинга, че доказателствата се събират от МВР и следствието.

„Получихме рекорден брой жалби и започнахме над 120 случая за разследване. Ще публикуваме годишен доклад. Най-вече са сигнали за обществени поръчки, строителството“, стана ясно още от думите ѝ

снимки МС

Similar Posts