| |

Щурм: Румънци и гърци пазаруват като невидели у нас, изпразват магазините

Румънците атакуват родните хипермаркети от север, а гърците – от юг. Истерия за основни хранителни продукти е имало през почивните дни и в северната ни съседка Румъния, пише “Телеграф”.

Големите супермаркети решили да ограничат продажбите на брашно, захар, олио и царевица, съобщават местните медии. Захарта и олиото започнали да изчезват от магазините и затова съседите ни вчера са пазарували в големите хипермаркети в Силистра и Русе.
Количества

„Призоваваме потребителите да бъдат отговорни и да не купуват повече, отколкото им е необходимо за ежедневна консумация“, се казва в изявление на Асоциацията на големите търговски вериги в Румъния. В него се отбелязва също така, че има значително увеличение на търсенето на трайни и нетрайни продукти.

За да се предотвратят спекулата и да се осигури балансирано снабдяване на цялото население, на магазините в Румъния е разрешено да предприемат временни мерки за ограничаване на продажбите на определени стоки.

Това обаче накара онези хора, които живеят на 50-80 км от Русе и Силистра, да се отправят на пазар у нас. Румънците признават, че им е по-изгодно да се разходят до България за едни ден и да се заредят с трайни продукти за месец. Излизало им с 15-20% по-евтино, а и предвид ограниченията в техните хипермаркети предпочитали да пазаруват у нас по-големи количества.

Гориво

Все повече гърци също отскачат до България, за да заредят колите си с гориво и да напълнят багажниците с храни. В южната съседка цените на основните стоки скочиха по-сериозно, отколкото при нас. Жители на Северозападна Гърция масово пътуват до Петрич, Сандански и Гоце Делчев за бензин и трайни хранителни стоки, коментират гръцките медии. Те съобщиха също, че поскъпването на тока е вдигнало цената на хляба от 80 евроцента и сега съседите ни плащат по 1,30 евро за насъщния.

Вече се образуват и опашки от коли на граничните пунктове – обикновено това става късно вечерта или в ранни зори. Гърците масово влизали у нас, за да заредят бензин. Онези, които живеят близо до турската граница, отивали до Одрин, а тези до българската граница атакували бензиностанциите в Петрич.

Според шофьорите цената на най-евтиния бензин в Гърция вече е достигнала 2,20 евро. И въпреки двойно по-добрите си доходи съседите предпочитали да идват у нас.

Similar Posts