| | | |

Би Би Си: Лойд Остин идва в България, за да иска ПВО за Украйна

Словакия вече се съгласила

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците в НАТО „системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят”.

„Напредъкът на руските войски в Украйна като цяло е в застой”, казва високопоставен американски служител пред медията. Руснаците са изстреляли над 980 ракети. Руските военни са посветили 75% от общия си батальон на тактически групи в инвазията. В южната част на Украйна руски военни кораби обстрелват райони около Одеса и има повишена военноморска активност в Северното Черно море. Мариупол е изолиран. На север руските настъпления като цяло са в застой близо до Киев.

„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят – и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”, съобщава още медията.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейната система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга.

Similar Posts