| | |

Йончева: Украйна е искала въоръжение от България, включително танкове и бронирани бойни машини

„Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви, че отдавна и неведнъж е поискал въоръжение от България, Полша и Словакия, включително танкове и бронирани бойни машини. Готови сме да купим съветски танкове, а вашите компании са готови да ги продадат, но са нужни разрешителни”, е заявил той в отговор на въпрос на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на изслушването му в подкомисията по отбрана на Европейския парламент в четвъртък, съобщи тя на страницата си във Фейсбук.

Йончева попита дали се водят преговори с правителствата на България, Полша и Словакия за предоставяне на руски военни самолети, за системи за противовъздушна отбрана. Имате ли вече отговори?

„Имате ли необходимост от този вид изтребители за вашата стратегия”, обърна се тя към Алексей Резников.

„Не мога да разкрия, разбира се, всички детайли, но това, което мога да кажа, че аз лично съм изпратил писма до министрите на отбраната на всяка една от вашите държави. Можете да изпратите запитвания до вашите министри и да проверите датите на тези писма, защото не е само едно“, каза министърът на отбраната на Украйна. Според него „бюрокрацията е на ход“. Министрите на отбраната на вашите държави казват – „А, в нашата държава министърът на икономиката отговаря за това. Трябва да има издаден лиценз, въпросът да се разгледа от специализирана комисия…“. Това отнема седмици, а междувременно хора умират, заяви Алексей Резников.

Той призова европейските депутати за помощ – да съдействат за въпросните специални лицензи. „Ние сме готови да купим въоръжение от вашите фирми, но понякога дори не получаваме отговор. В много от вашите държави имате съветски самолети. Имате танкове от съветската ера. Ние сме готови да ги купим. Вашите фирми са готови да ни ги продадат, но отново подчертавам – имаме нужда от разрешително от вашите правителства“, заяви той.

„В Европа има сериозни притеснения, че предоставянето на подобни самолети и въоръжение, би въвлекло ЕС директно във войната”, припомни след изслушването Елена Йончева. „Смятам, че въоръжаването на Украйна само ще удължи войната и ще причини още по-големи жертви. Преговорите са единственият път. Трябва да се намери компромис”, коментира тя.

„От една страна ние подкрепяме Украйна. От друга страна се опитваме да предотвратим голяма война, каза върховният представител за външна политика и политика на сигурност на ЕС Жозеп Борел преди дни. Що се отнася до военните доставки за Украйна, Борел обясни, че „Например Унгария не мисли, че по този начин трябва да се случват нещата. И не дава да се преминава през нейна територия. Всяка държава решава какво оборудване може да предостави на Украйна, според заявките на Киев”, поясни той.

Полша беше готова да предостави руски изтребители на Украйна като очакваше срещу тях да получи самолети от САЩ. В крайна сметка Варшава обяви, че може да предаде в разпореждане на САЩ МиГ-29, а Вашингтон, ако прецени, да ги изпрати на Киев. До такава военна помощ така и не се стигна. Счита се, че този ход би се възприел като включване в пряка военна конфронтация с Русия, с разрастване на конфликта и в държави членки на НАТО.

Българският министър-председател Кирил Петков нееднократно заявява, че България изпраща само хуманитарна помощ за Украйна. Министърът на икономиката Корнелия Нинова също твърди, че няма издаден лиценз за износ на оръжие или стоки с възможна двойна употреба за Украйна

Алексей Резников

Similar Posts