| | | |

ПОЗОР! Скриха се: Правителството отказва коментар за съглашателството “въздушен Шенген срещу мигранти

Правителството отказва коментар за сделката с Австрия за въздушен Шенген срещу мигранти,

Това съобщи БНР, след като дойде новината от Виена.

От правителсвото заявиха пред репортер на БНР, че няма да коментират темата за поетапното приемане на България и Румъния в Шенген, докато преговорите с Австрия не приключат и няма одобрен обвързващ правен документ, предаде националното радио.

От медията потърсили “Дондуков” 1, след като се разбра, че министерството на вътрешните работи на Австрия е потвърдило, че след преговори на вътрешните министри на България, Румъния и Австрия в средата на декември е постигнато съгласие по правнообвързващ текст за допускането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух.

И трите искания на Виена са били взети предвид, пише австрийското издание “Куриер”.

Тези искания са:

-увеличаване на присъствието на “Фронтекс” в България и Румъния,

-повече средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници,

-засилване на контрола по сухоземните граници и приемане на търсещи убежище в Австрия, особено от Афганистан и Сирия, от България и Румъния.

Документът е бил изпратен вчера вечерта на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Най-ранната възможна дата за въвеждане на схемата е март догодина, пише още австрийското издание.

Австрийското министерство подчертава, че в момента не се водят преговори за присъединяването на двете страни към сухопътния Шенген.

Приемането във въздушния Шенген ще означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до Европа през терминалите за чужденци.

Припомняме, че преди два дни на последното заседание на кабинета премиерът Николай Денков обяви договорката за Шенген като “беезспорен успех”, който е “повод за радосст”:

“След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с безспорния успех на българската държава – страната ни да бъде присъединена в Шенгенското пространство по въздух и море”.

По думите му тогава “днес обществото има още един повод да празнува – след дълги и сложни преговори правителството постигна принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния за Шенгенското пространство първо по въздушни и морски граници”.

Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне на сухопътните граници и преговорите ще са съчетани със съществена подкрепа на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да се намали притокът на нелегални мигранти, подчерта премиерът.

Денков обаче усложливо пропусна да оповести условията, които е приела София, за да се съгласи Виена за падане на част от ветото.

От информацията днес става ясно, че освен, че ще ни връща мигранти, Австрия е отказала да ни даде даде дата за сухопътен Шенген, което е провал за българската дипломация!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts