| | |

Кремъл отхвърли заповедта на съда на ООН за спиране на офанзивата в Украйна

Кремъл отхвърли днес заповедта на Международния наказателен съд на ООН Русия да прекрати военната офанзива в Украйна, ден след като съдиите в Хага обявиха решението си.

“Не можем да вземем под внимание това решение”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че и двете страни – Русия и Украйна, трябва да се споразумеят, за да бъде изпълнено решението.

“В този случай не може да бъде получено съгласие”, каза Песков.

В сряда Международният наказателен съд в Хага издаде разпореждане за незабавно прекратяване на започналата на 24 февруари военна операция на територията на Украйна. Заповедта беше издадена по искане на Украйна във връзка с твърдения за упражняване на геноцид и беше приета с 13 гласа „за” и 2 „против”.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Украйна срещу Руската федерация) съдът посочва две временни мерки:

„Руската федерация незабавно да прекрати военната операция, започнала на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна; двете страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да задълбочат или разширят спора, или да затруднят решаването му“, се казва в съдебното разпореждане, като се уточнява, че то има задължителен характер..

Песков заяви, че делегацията на Москва в преговорите с Киев за прекратяване на бойните действия “показва много по-голяма готовност за преговори от нашите колеги”/ АФП

Similar Posts