| | |

Руснаците са в шок след драстичния скок на цените и празните щандове в магазините

Наложените санкции, сривът на рублата, проблемите с доставките вече се отразяват драматично на руския пазар. Според данни на Росстат, цитиран от “Сега”, само за седмица – от 5 по 11 март, цените са се увеличили с 2,09%. Значително са поскъпнали хранителните продукти. Захарта, която в момента изчезва от рафтовете, е поскъпнала с 12,7%. Солта е поскъпнала с 2%, доматите – с 12,2%, бананите – с 11,3%, а какаото – с цели 60%. Това е най-голямото поскъпване от 1998 г. насам.

В много от магазините вече има и дефицит на стоки. Една от най-големите хипермаркети – “Магнит”, обяви, че увеличава собственото производство на захар, за да задоволи търсенето, което е скочило 24 пъти за седмица. Прокуратурата пък започна проверка на поскъпването на цените и дефицита.

Още по-бързо растат цените на техниката. Телевизорите са поскъпнали с 12.5%, прахосмукачките – с 8%. Популярните модели лаптопи Apple в руските онлайн магазини за три седмици са поскъпнали между 46-142%. Цената на най-продаваните iPhone – с 24-34%, а на IPad – с 13-34%, показва проучване на Price.ru.

Цените на автомобилите, които все още могат да се купят в Русия, за две седмици са скочили с 15-32%, според изследване на “Банкавто”. Цените на Mercedes-Benz и BMW са се повишили средно с 32%, на Toyota – с 28%, Volkswagen – с 24%, Hyundai – с 21%, Ford – с 18%, Lada – 28%. Най-интересна е ситуацията с Lada, която за втори път за месец повишава цените, а произвеждащият я завод “АвтоВАЗ” пусна принудително работниците си в 20-дневна отпуска заради липса на компоненти.

Силно скочиха и цените на почивките в Турция – с 28% за седмица. Тук причината е, че западните компании прекратиха лизинга на самолетите Boeing и Airbus, с които основно се извършват чартърите. За да не бъдат конфискувани самолетите, когато кацнат на чуждо летище, туристическите фирми спряха полетите. А тези, които използват друг вид самолети, са малко. В момента летят само 6 руски авиокомпании, които летят до Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизия, ОАЕ, Таджикистан, Турция и Узбекистан.

Има и стоки, които са поевтинели – например горивото. За това също има обяснение – след началото на войната в Украйна много страни отказаха да купуват руски петрол и той бе пренасочен към вътрешния пазар. В резултат на това цените на борсата паднаха с 11%, което се отрази и на цените на дребно – бензинът поевтиня с 0,08%, дизелът – с 0,13%.

Заради липсата на западни туристи поевтиняха и руските хотели – с 0.01%.

Stack of five thousandths banknotes of russian roubles close up

Similar Posts