| | |

Хотел във Велико Търново прогони бежанци от Украйна с 3-месечно бебе

11 украински граждани с тримесечно бебе са били прогонени от хотел във Велико Търново. Бежанците са потърсили помощ в пункта на БЧК във Велико Търново, разказа доброволецът Нели Несторова пред БНР.

.”Това, което разбрахме, е че са изгонени. Дойдоха при нас и буквално бяха много стресирани, защото са с тримесечно бебенце. Не знаеха къде могат да отидат. Не можаха да ни обяснят по каква причина са ги изгонили”.

Със съдействието на БЧК и общинския координационен център украинските граждани с децата са настанени безплатно в базата на туристическо дружество “Трапезица” на Ксилифор.

Поне 15 украински семейства търсят помощ ежедневно в пункта на БЧК във Велико Търново.

“Основно от храни и дрехи, а и ако са настанени в стари къщи, които не са добре обзаведени, търсят и одеяла, завивки, възглавници”, посочи доброволецът Мира Галова.

Властите във Велико Търново днес оглеждат Двореца на културата и спорта и спортната зала на училище “Емилиян Станев”, които могат да бъдат превърнати в областен център за подпомагане на бежанците от Украйна.

До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които са приели бежанци от Украйна. Сумата от 40 лв. не включва ДДС, а само туристически данък, който обаче няма да бъде опростен. Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият период е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде отчетен по правилата от 1 до 5 април. Тези средства ще бъдат отчетени чрез Единната система за туристическа информация, стана ясно вчера от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Similar Posts