| | | |

2023/24 – последната зима, в която отоплението с ток ще е на приемливи цени

Приятелски съвет към слушателите – използвайте последната зима, в която абонатите ще могат да се отопляват на електрически ток на що-годе приемливи цени.

Това каза пред на Радио “Фокус“ Красимир Манов, експерт по енергетика.

снимка: Архив

“От 1 януари 2026 г. битовите потребители трябва да излизат на свободния пазар, освен ако следващото правителство не отмени това решение. Хората в България са бедни и няма как да си позволят тези цени, които свободният пазар ще им предложи. От следващото лято започва поетапното отваряне на потребителите към него“, каза Манов.

“Няма еднозначен отговор на въпроса какво ще бъде най-евтиното гориво за зимния сезон. За различните потребители изборът е различен”, добави той.

Всеки, който се отоплява на ток, въглища, пелети, парно, отдавна си е направил сметката.

Има проблем – цените непрекъснато се повишават и каквато и сметка да е направена, накрая ще платите повече, отколкото сте предвидили, предупреди експертът.

“Пелетите вървят около 650-750 лв., но не мислете, че като отидете да си купите 15 кг, ще Ви ги продадат за 7 или за 12 лв. Всичко е въпрос на лична договорка с търговеца.

Освен това цените варират от регион до регион – в София ползвателите на пелети са пренебрежимо малък процент, например.

В Плевенско е обратното – там пелетите са широкоразпространен източник на топлина“, даде още подробности по темата Манов.

По думите му, най-големите световни играчи на отоплителния пазар усърдно влагат пари във фосилни горива.

Европа отделя около 7% от общото количество въглероден диоксид в атмосферата. За сравнение, Китай отделя 30%.

Според него, България е държава, която не търси собствените си източници на природен газ, напомни енергетикът. Купуваме отвън и това е голяма въпросителна за страната ни.

В Чирен имаме нагнетено гориво над 95%. Нямаме проблем по отношение на количествата, проблемът е в цените,

около 90% от българите трудно плащат енергоносителите си.

“Преди години се опитвах да отоплявам къща на село с пелети – цените са толкова непостоянни, че не могат да се правят прогнози. Всичко се превръща в договорка.

Въглищата стават все по-скъпи и са най-рядко предпочитаното средство за отопление в момента.

Хората, които се отопляват на ток и парно, са огромната част от българския народ.

За съжаление, всеки осъзнава колко много е трябвало да похарчи за отопление едва през пролетта, когато сезонът вече е свършил“, заяви Красимир Манов.

Рискът в придобиването на стоката е част от цената ѝ – това важи и за горивата и особено с оглед международни проблеми като войните в Украйна и Израел, припомни той. Транспортирането стана много несигурно.

“Природният газ е около 50 евро за мегават час – скочи много и това се отразява на пазара.

Петролът беше започнал да намалява, но отново се вдига в момента – това предстои, цените на горивата да се променят много динамично“, завърши Красимир Манов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts