| | | |

Вече стана ясно защо Кирил Петков бе възхитен от Руанда

Докторът по конституционно право Борислав Цеков написа коментар в социалните мрежи относно ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и реакцията от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. Д-р Цеков напомни и за срещата на министър-председателя с президента на Руанда и с какви похвали го е засипал държавният глава. Ето какво написа анализаторът в личния си фейсбук профил:

Говорих няколко пъти вече по темата, затова сега ще спестя детайли, които вече съм коментирал.

Когато след 2009 г. се развихри бруталната полицейщина на Цветан Цветанов – с масовото подслушване и с показните незаконни арести, аз лично и нашият Институт за модерна политика бяхме сред малкото остри публични критици на тези безобразия – с доклади, становища, прескоференции, статии. Бяхме прави. Съдът в Страсбург осъди България по повечето казуси на цветановото МВР. В крайна сметка тази страница беше затворена, Цветанов беше отстранен и МВР донякъде се нормализира.

Но тогавашната полицейщина изглежда като невинна игра пред това, на което станахме свидетели от вчера, с ареста на бившия премиер Борисов и други функционери на ГЕРБ, защото:

  1. Както писах по-рано тук и в медиите, има всички белези на злоупотреба от МВР с института на неотложността – т.е. извършване на следствени действия без съдебна санкция. Не може да има “неотложни следствени действия”, които започват с разпит на премиера Петков, на който той бил разказал какво си е говорил с Лаура Кьовеши на официална среща и каква публично известна информация е предоставил. Има достатъчно съдебна практика, вкл. на Съда в Страсбург, както и доктринални разработки, които дават ясни параметри на понятието “неотложност”. В случая не е имало такава.
  2. МВР действа с очевидни политически подбуди, което изначално компрометира действията им. Първо обявиха, че това разследване е част от “мащабни” разследвания на европейската прокуратура. Това беше лъжа, която днес признаха.
  3. Задържаните за 24 часа не са били разпитвани. Не са ги привлекли и като обвиняеми, както изрично им позволява НПК (чл. 219).
  4. Арестът на двама от задържаните – Борисов и Горанов – е напълно незаконен, защото е извършен от некомпетентен орган. Към момента на предполагаемите деяния те са заемали висши държавни длъжности. Това означава, че следствени действия спрямо тях не могат да се извършват от разследващи полицаи от Дирекция “Национална полиция”, а само от следовател. Това значи, че досъдебното производство, което са образували, е компрометирано.
  5. По официални данни, предоставени от прокуратурата, не са постъпили никакви релевантни доказателства по случая – само цитираните свидетелски показания на премиера и на лица, които заявяват, че нищо не знаят по конкретните обвинения, както и изрезки от вестници. Не е внесено и предложение от МВР за повдигане на обвинения.

На фона на всички тежки проблеми на държавата, които управляващите не решават, станахме свидетели на срамна проява на милиционерщина и произвол, носещи гнилия дъх на една друга епоха, отишла на бунището на историята. Явно не е случаен гаф, че Кирил Петков даваше за пример как Руанда се бори с корупцията. Там така се “борят” – с полицейски произвол и репресии срещу опозицията.

Подобни милиционерски кьорфишеци и репресивни действия срещу политически фигури винаги имат само един ефект – ерозират в още по-голяма дълбочина правния ред и задълбочават недоверието в институциите.
И пак ще кажа, че наблюдаваме операция тип “червена херинга” – властта организира шумно, макар и безполезно за обществото зрелище, чрез което иска да отклони вниманието. От какво ли? Дали не е от критичните решения, пред които се изправя властта, във връзка с войната в Украйна?

Безобразие! Премиерът Петков лично пое отговорността за тази акция. Провалът й е негов личен провал. Беззаконието, което сътвориха, е негово лично дело.

Similar Posts