| | |

Лаура Кьовеши не отговори за доверието в Иван Гешев

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши не отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев в интервю за “120 минути” по Би Ти Ви. Единственото, което каза беше “Без коментар”.

Лаура Кьовеши уточни, че не бива да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

“Според мен е важно главният прокурор да бъде професионален, независим и активен. Това са основните правомощия и задължения на всеки главен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава.

Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички”, заяви Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че корупцията не е нещо, измислено в една страна.

“Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин – на високи нива или на по-ниски – но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш”, допълни Кьовеши. В офиса й постъпвали много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

“Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства”.

“България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. Но като говорим за борбата срещу корупцията не мисля, че трябва да се съсредоточаваме само върху разследването. Имах този опит в Румъния.

Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвиняеми и над 900 осъдени души, пак следващите години имаше дела за корупция. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши”, беше категорична Кьовеши.

Similar Posts