| | |

Политолог: Струва ми се, че много скоро ще трябва да имаме нов министър-председател

„Струва ми се, че много скоро ще трябва да имаме нов министър-председател. Не говоря за нови избори или разпад на коалицията, а за нов премиер“, заяви пред Би Ти Ви политологът Димитър Аврамов.

„Неспособността на МВР, следствието и прокуратурата да работят заедно показва, че в България има деинституционализация и се проваляме като държава. Това е пир за организираната престъпност в България“, подчерта Аврамов.

„Премиерът казва, че очаква прокуратурата да е на страната на българския народ. Прокуратурата трябва да е на страната на закона. От другата страна ГЕРБ казват, че демокрацията е застрашена. Не, задържането на Борисов не застрашава демокрацията. Това беше просто един глупав арест. Можеше да има възпитано задържане, но това беше излишен арест. Къде е неотложността му?“, запита политологът.

За него посланието е, че има „конкуренция на политически племена“. Според Аврамов не е работа на премиера да свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов. По думите му работата на Кирил Петков не е да раздава правосъдие, а да обезпечи развитието на страната, да създава консенсус, да води държавата напред и да не се проваляме.

„Един хазартен бос е дал някакви показания и става ясно от свидетелите по това дело, че той е прекарвал при финансовия министър и при премиера някакво време. Ако говориш с финансов министър, или трябва да му вземеш пари, или да му даваш.

За нас е важно какви разговори са водени. Това обаче не е ролята на Кирил Петков. Неговата роля е, след като има пет варианта за финансиране на България след коронавирус, поне един от тях да бъде приет“, каза още Димитър Аврамов.

Относно показните арести преди няколко дни за него категорично и двете страни са губещи, защото ГЕРБ не са могли да обяснят позицията си и как защитават демокрацията, а полицията е направила излишни арести на трима души.

„Очевидно е, че полицията действа прекомерно. Можеше да ги прибере за разпит сутринта. Тоест и двете страни нямат полезен ход и това е акт на деинституионализация“, смята той.

Като цяло обаче според Аврамов най-лоша е позицията на прокуратурата, защото е показала неспособна да работи с изпълнителната власт.

Относно спорната тема за въвеждането на форсмажор, която изправи БСП срещу „Продължаваме промяната“, Аврамов е на мнение, че това е крайна, непазарна мярка.

„Не смятам, че е необходимо да бъде въвеждана. Другите страни в ЕС се оправят и без него. Няма причина да въвеждаме форсмажорни обстоятелства. Имаме стабилна икономика, тя е свързана ЕС и трябва да спрем да плачем, че това или онова се е увеличило“, каза той.

Similar Posts