| | | |

ПРОВАЛ: Гешев излезе посърнал от срещата, ето първите му думи ВИДЕО

Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването му, както и решението на Конституционния съд и след това ще коментира решението на ВСС да бъде предсрочно освободен.

Само 20 минути говори пред ЕП отстраненият вчера главен прокурор Иван Гешев.

Гръмко обявено му вчера изслушване, на което да даде нови подробности за “Барселонагейт”, чекмеджета и кюлчета, явно е завършило с фиаско

Гешев излезе видимо посърнал от срещата си в Европарламента, където отиде с намерението да прави разтърсващи разкрития за корупцията в България по високите етажи на властта.

Пред медиите главният прокурор говореше без апломб и с нескрито неудовлетворение.

ЕНП, в която членува ГЕРБ, се опита да отмени изслушването му, под предлог че вече не е главен прокурор, но все пак той бе допуснат да говори пред евродепутати от работна група за наблюдение на върховенството на закона.

На излизане от залата Гешев каза лаконично пред група български кореспонденти в Страсбург, че очаква да види дали президентът ще издаде указ за освобождаването му, както и как ще се произнесе Конституционният съд по питането му за правото на членове на ВСС с изтекъл мандат да гласуват уволнението му.

На закритото заседание се очакваше Иван Гешев да направи пред евродепутати важни разкрития, с които да отвърне от чужбина на уволнението си.

“Каквото имам да кажа, ще го кажа в България”, заяви лаконично Гешев пред журналистите, явно недоволен от изявата си пред евродепутатите.

Вчера обаче даваше вид, че има друго намерение, като напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, под предлог че гони самолет за Страсбург, където да докладва за корупционни схеми.

Явно Гешев не е предизвикал интереса на евродепутатите и затова са му отделили само 20 минути, през които е невъзможно да извади някакви разтърсваши факти или да влезе в дълбочина за корупцията по високите етажи у нас, както се бе зарекъл.

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП не очакват да научат нови данни от главния прокурор Иван Гешев при изслушването му в Страсбург, заяви Емил Радев преди началото на заседанието на Европейския парламент.

“Не очакваме война между институциите, не се познаваме от вчера с Гешев, това, че по някакъв начин вървят дадени процедури, не променя нещата, това е демокрацията”, коментира Радев, давайки да се разбере, че от изслушването на Гешев не може да се очаква нищо гръмовно.

Според източници, присъствали на изслушването, Гешев е повторил това, което е събрано досега по казуса “Барселонагейт”, наблагайки на факта, че става въпрос за пране на пари от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във времето, когато е бил министър-председател.

Намекнал е за руска връзка в процеса на прехвърлянето на парите за къщата в Барселона, за откритите документи при претърсването на къщи и офиси у нас.

От изложението му не са излезли никакви нови факти, които българското общество да не знае, казаха слушатели в залата.

Целта на инициативата с изслушването на Иван Гешев в Европейския парламент е да има медийни димки и да се притоплят стари неща, коментира изявата на Гешев евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

Изслушването в Европарламента бе свикано от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE (Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи).

Идеята бе евродепутатите да бъдат запознати с промените в Закона за съдебната власт, както и с внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години,

както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на „Продължаваме промяната“, обясни евродепутатката Елена Йончева във Фейсбук.

Единствено тя от българските евродепутати участва в мониторинговата група.

България е под наблюдение от 2020 г. за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, медийната свобода, борбата с корупцията и развитието на знаковите разследвания на политици, включително „Барселонагейт“,

снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, записа, в който той казва, че ще унищожи политически противник и др., напомни Йончева пред БНР в неделя.

Борисов и Гешев са канени два пъти в тази работна група през 2020-2021 г., но не са се явявали лично, а са изпращали заместници.

Оскъдната информация, давана от българските власти, породи нуждата от нови изслушвания. На 27 януари 2022 г. Гешев се яви лично.

Тогава обаче там бе и Кирил Петков като премиер на редовно правителство, което имаше амбиция да задвижи съдебната реформа.

Гледните точки на двамата бяха противоположни, защото Гешев уверяваше, че прокуратурата не бездейства, както я обвиняват политици, а върши огромна работа, която тревожи корупираните политици. Т

ой дори призова за засилено наблюдение над България.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts