| | |

Ето какво е е психическото състояние на Путин според експерти

Руският лидер Владимир Путин е в капан в затворен свят, създаден от него, смятат западни шпиони. И това ги притеснява. За това съобщават от BBC.

Години наред те се стремят да влязат в съзнанието на Путин, за да разберат по-добре намеренията му и как ще реагира той под натиск.

Има спекулации, че руският лидер е болен, но много анализатори смятат, че той всъщност е станал изолиран и затворен за всякакви различни от неговите възгледи.

Неговата изолация се вижда в снимки от срещите му, като например на тази с президента Еманюел Макрон, когато двамата седнаха от двете страни на дълга маса.

Това се видя и от срещата на Путин със собствения му екип за национална сигурност в навечерието на войната.

Първоначалният военен план на Путин изглеждаше като измислен от офицер от КГБ, обяснява един служител на западното разузнаване. Според него планът е бил създаден от “конспиративен заговор” с акцент върху секретността, но резултатът е бил хаос. Руските военни командири не били готови и някои войници преминали границата, без да знаят какво правят.

Един човек, който взема решения

„Предизвикателството при разбирането на действията на Кремъл е, че Путин е единственият, който взема решения в Москва“, обяснява Джон Сайфер, който преди е ръководил операциите на ЦРУ в Русия. И въпреки че възгледите му често се изясняват чрез публични изявления, да се знае как ще действа спрямо тях е трудно предизвикателство за разузнаването.

„Изключително трудно е в една толкова добре защитена система като Русия да има добри разузнавателни данни за това, което се случва в главата на лидера особено когато толкова много от неговите хора не знаят какво се случва“, твърди Джон Сауърс, бивш ръководител от британската МИ6.

Путин, казват служители на разузнаването, е изолиран в балон, създаден от него самия, в който прониква много малко външна информация, особено всяка, която може да оспори това, което той мисли.

“Той е жертва на собствената си пропаганда – слуша само определен брой хора и блокира всичко останало. Това му дава странен поглед към света”, казва Ейдриън Фърнъм, професор по психология.

Кръгът от тези, с които Путин говори, никога не е бил голям, но когато се стигна до решението за нахлуване в Украйна, той се стесни до шепа хора, смятат служители на западното разузнаване.

Усещането за това колко малък е станал неговият вътрешен кръг се видя, когато той публично “нахока” шефа на собствената си Служба за външно разузнаване на срещата за национална сигурност точно преди инвазията – ход, който сякаш унижи служителя.

Тези, които са наблюдавали Путин, казват, че руският лидер е воден от желание да преодолее унижението, което Русия е изпитала през 90-те, заедно с убеждението, че Западът е решен да държи в подчинение Русия и да го изгони от власт.

Когато директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше помолен да оцени психическото състояние на г-н Путин, той каза, че той “се е задушил от комбинацията от оплаквания и амбиции в продължение на много години”.

Луд ли е руският президент? Това е въпрос, който мнозина си задават. Но малко експерти го смятат за полезен. Един психолог с опит в областта казва, че е грешка да се приеме, че тъй като не можем да разберем решението за нахлуването в Украйна, намираме човека, който го е направил, за “луд”.

ЦРУ разполага с екип, който извършва „анализ на лидерството“ на чуждестранни лица, вземащи решения, като се опира на традиция, датираща от опитите да се разбере Хитлер. Те изучават произхода, взаимоотношенията и здравето на лицата чрез тайно разузнаване.

Друг източник за отговор на въпроса са показанията на тези, които са имали пряк контакт с Путин – т.е. други лидери. Съобщава се, че през 2014 г. Ангела Меркел е казала на президента на САЩ Обама, че Путин живее „в друг свят“. Междувременно президентът Макрон, който неотдавна се срещна Путин, съобщи, че намира руския лидер за “по-изолиран” в сравнение с предишни срещи.

Някои спекулират без много доказателства за възможно влошено здраве или въздействие на лекарства. Други смятат, че стремежът на Путин да възстанови величието на Русия идва от психологически фактори като усещането, че собственото му време изтича. Руският лидер видимо се изолира от другите по време на пандемията COVID-19 и това също може да е оказало психологическо въздействие.

„Путин вероятно не е психично болен, нито се е променил, въпреки че се вижда, че в момента вероятно е по-изолиран през последните години“, казва Кен Деклева, бивш лекар и дипломат от правителството на САЩ, а в момента старши сътрудник в Фондация Джордж Буш-старши за отношенията между САЩ и Китай.

Тревожността за западните шпиони е, че надеждната информация не намира своя път в затворения цикъл на Путин. Неговите разузнавателни служби може би не са били склонни да му кажат нещо преди инвазията, което той не иска да чуе, а са предложили добри оценки за това как ще протече една инвазия и как ще бъдат приети руските войски.

Тази седмица един западен служител каза, че Путин все още може да няма представа колко зле вървят нещата за собствените му войски. Това води до безпокойство относно това как той може да реагира, когато се сблъска с влошаващата се ситуация за Русия.

Similar Posts