| | |

Менко Менков: Подготвяме петиция до ЕК, да извикат за отчет европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

“От Бойко Борисов не е иззето нищо, а от Севдалина Арнаудова картички с Борисов и тефтер с надпис Борисов. Това са големите доказателства. Някакви разпити са правени, които са едно правно нищо”.

Това заяви адвокат Менко Менков пред ПИК.бг по повод ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ, пиара му и бившия финансов министър Владислав Горанов.

“От това, което прокуратурата изпрати като опис на съдържание, към момента на освобождаването на лицата, не е съществувало искане за обвинение. Държаха ме като куче, обадиха ми се и ми казаха: Идвай, пуснаха ги, ще ги разпитваме като свидетели. После – нова заповед, ще ги докладваме на прокуратурата. Стоях с часове и чаках, чак в 3 ч тръгнаха към прокуратурата, аз не знам, никой не ме държи в течение. Към 18 часа си тръгнаха от работа полицаите. Запалих колата да пусна жалба, че клиентите ми са задържани и никой нищо не прави с тях. Разследващите бяха в прокуратурата и ми казаха – тръгвайте нагоре, ще ги разпитваме. Това става в 18.30. Те въртят една и съща мантра, основават се на купчина вестници”, посочи Менков.

Ако делегиран прокурор е разпитан Васил Божков пет часа с видеоконферентна връзка или друг способ, трябва да се попита какво общо има европейската прокуратура с Васил Божков. Нейната задача е да разследва трансгранична престъпност на огромна стойност или да е злоупотреба с евросредства. Европейската прокуратура не може да се занимава с никакви изнудвания, отсече адвокатът на Борисов.

“Всички знаят, че България и султаната нямат договор за правна помощ. Може ние да поискаме от тях и те да са съгласни. Ако са го разпитали по скайп, може би са приложили закона за извънредната епидемиологична обстановка, където мъгляво се дава възможност да се участва в съдебно производство по скайп. Тогава законодателят имаше предвид гледане на мерки за неотклонение, а не разпити”, каза Менков.

Ако са разпитали Божков, са си превишили правата за неща, които не са от тяхната компетентност. Няма правна стойност разпита, отсече той.

Аз започвам да се притеснявам, че нарушението на закона не се забелязва и тези хора го правят най-вероятно с пиар цел, да облъчват населението, че те са добрите, пък другите – лошите. Не бяха поканени нито един университетски преподавател, изтъкнати български пеналисти, които с две изречения могат да кажат аз истината ли казвам или баламосвам някого. Политици да се изказват по цял ден, нямам против, но да поканят известен пеналист да каже какво са сторили тези хора. Когато след 30-40 мин закъснение, когато бях допуснат до дома на Борисов, не знам какво са правили и към този момент нямаха намерение да задържат Борисов. После някой им се обаждаше непрекъснато. С униформените бяха около 15-ина души. Аз съдействах той да бъде изведен от дома му. Достъп до дома му нямаше, защото имаше събрало се множество. Решихме аз да съдействам и помолих импровизирано протестиращите, за да ги отклоним към другия изход. Това съм го решил с моя клиент, отсече той.

Чак в 19,30 вечерта са им казали на полицаите къде отиват на обиск. Те отиват при хора без престъпно минало и без Калашници, каза адвокатът.

“Не мога да си го обясня това изчезване на съобщението на МВР, в което пишеше, че се провежда мащабна акция за злоупотреба с евросредства”, озадачи се Менков.

Ние подготвяме петиция до ЕК, до европейския омбудсман, европейския комисар по правосъдие и вътрешен ред. Те трябва да извикат за отчет европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и да й зададат тези въпроси, допълни той.

“Задавам елементарни въпроси на професори от университета – според вас кога влиза в сила новоприет закон по закона за МВР, те казаха, че три дни, ако не е предвидено друго. Аз им казвам, че грешат дълбоко. Питаме полицаите кога влизат в сила законите, те казват: След заповед на началника. Така че правете си сметката за какво иде реч”, посочи Менков.

На извънредната пресконференция вечерта след освобождаването на Борисов, разследващите са били в Министерски съвет, каза той.

Similar Posts