| | |

На финалната права: Шефът на депутатите от ПП ли става шеф на БНБ

Нов кандидат се появи на финалната права в състезанието за управител на БНБ – шефът на депутатите от “Продължаваме промяната” Андрей Гюров, пише “24 часа”. Кандидатурата на преподавателя в Американския университет в Благоевград обаче още не била съгласувана с цялата управляваща коалиция.

Гюров има над 15-годишен опит в банкови институции в САЩ и Европа, консултирал е “Райфайзен Австрия”, австрийската банка БАВАГ, УниКредит Булбанк и други. Фокусът на работата му са системите за управление на кредитния риск, като разработени от него модели се използват в над 100 финансови институции в цяла Европа. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси.

Завършил е висшето си образование в университета “Труман” в Мисури, САЩ. Първите си стъпки в банковата кариера прави в Чикаго, където за една година е кредитен анализатор в Харис банк. Премества се във Виена, където завършва докторантура и паралелно работи и в една от големите банки на Австрия.

Срокът за номинации за управител на БНБ изтича в края на работния ден в сряда, след като бе удължен със 7 дни, защото при предишния – 18 март, не бе внесена нито една кандидатура.

Според коалиционното споразумение четирите партии, които съставляват управляващата коалиция, трябва да излязат с единна кандидатура за нов шеф на БНБ, тъй като мандатът на сегашния управител Димитър Радев изтече още миналата година.

В същото време от ИТН продължават да настояват централната банка да бъде оглавена от техния депутат Любомир Каримански. Той дори бе официално издигнат в предния парламент, когато се реши процедурата да се отмени. Сега неговата кандидатура не бе потвърдена с подаването на документи до изтичането на предишния срок.

Парламентарните ни източници прогнозираха, че въпреки договорката за общ кандидат има голяма вероятност двете номинации – на Гюров и Каримански, да бъдат внесени и сблъсъкът да бъде финално в пленарната зала по време на гласуването.

Similar Posts