| | | | |

След скандала с имотните далавери на Асен Василев и Лорер: ПП-ДБ поискаха намаляване на…

“Продължаваме промяната – Демократична България” внесоха предложение за намаляване на комисионата, която получават фирмите, продаващи винетки, от 7% на 3%.

Новината съобщиха депутати от ПП-ДБ във “Фейсбук” и “Туитър”.

“Днес внесохме отново законопроекта за таван на таксите за посредниците на винетки, който в предходното Народно събрание не успя да мине – от сегашните 7% на 3%”, написа във Facebook депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Предлага се и “отвързване” на винетките от тол-таксите на товарните автомобили.

“Което на практика значеше, че ако някой иска да продава винетки, трябва да мине през един от малко на брой посредници – т.е. веригата на посредници включваше две лица, а не едно”, допълва той.

Внесеният проект забранява и посредници да рекламират в търсачки, като тъй като така изземват трафик от държавния сайт bgtoll.

“Като напишеш “винетка” първо ти излиза рекламираният линк на посредниците, а държавният, който дава същата базова функционалност, е по-надолу). И въвеждаме задължение за служебна проверка на въведените данни в регистъра на МВР (защото такава в момента не се прави)”, обяснява бившият министър.

Според него посредническата дейност има добавена стойност за системата, но не трябва да имаме олигопол с висок процент такса и то с услуга, която се конкурира с държавния сайт.

Предложението идва, след като разследващият сайт Bird.bg публикува документи как фирма „СТВ Консълтинг“ ЕООД, която е била свързана с финансовия министър Асен Василев, е успяла да спаси имуществото си от съдебно потвърдени претенции за 5 млн. лв. на американски гражданин, като го е продала на фирма Станислава Арнаудова.

Дамата е собственик на “Интелигентни трафик системи” ЕАД, фирма-посредник, прибиращ 7% от всяка винетка.

Още един депутат от ПП е сключил изгодна сделка с Арнаудова, но в лично качество – Даниел Лорер е продал имоти с впечатляваща печалба.

Той купува през 2022 имот за 352 хиляди лева, а го продава през 2023 г. за 1,8 милиона лева. И двете сделки са свързани със сграда на ул. “Чаталджа” 3, където дълго време бе офисът на “Продължаваме промяната”.

Скандалът вчера бе коментиран и в парламента, а “Боец” сезира прокуратурата.

Василев и Лорер обаче не намериха нищо нередно в действията си.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че е продал фирмата си още през 2021 г. и не може да отговаря за случващото се след това. Той не коментира иска на американския гражданин за 5 млн. лв.

Василев обяснява, че сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е купена от фирма „СТВ Консълтинг“ ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията.

“Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2,9 млн. лв., който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата. Реконструкцията е завършена през 2021 г.

През май 2021 г. излизам от фирмата и с това приключва моето участие в „СТВ Консълтинг“ ЕООД, което е видно и от Търговския регистър.

По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв.

Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2,46 млн. лв. (информация, проверима в Кредитния регистър). Сделката е извършена през брокерска агенция напазарна цена и плащането е по банков път”, посочва още Василев.

Той подчертава, че не познава купувача.

“По повод купувача, ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато въобще не съм бил в политиката.

И за да сложа край и на тези спекулации припомням, че нашият кабинет през 2023 г. за първи път премахна монопола на ТОЛ-оператора, като издаде лицензи на още две компании. И още две са в процес на интеграция”, добавя още Василев.

Даниел Лорер също смята, че сделката му е изрядна:

“Както самата покупка на апартамент в сградата от моя страна, която е надлежно декларирана тогава, така и продажбата, която беше осъществена, ще бъде надлежно декларирана тази година.

Това, което мога да кажа, е, че ние (със съпругата му – бел. ред.) закупихме тогава имота, ремонтирахме го основно, живяхме в него и го продадохме сега заедно с всичката мебелировка на върха на имотния пазар след инфлацията на цена, която е реална за абсолютния център на София.

На всички спекулации защо купувачът е този, който се занимава с винетки, мога да кажа, че единственото общо, което аз имам с винетките е, че си купувам всяка година за моята кола”.

Депутатът допълни, че Арнаудова е била купувачът, предложил най-изгодна цена за имота и затова се е възползвал от шанса да го продаде.

Той казва и че в момента “Продължаваме промяната” не разполага с партийна централа, защото се изнесла изцяло от помещенията на ул. “Чаталджа” 3.

Миналата година стана ясно, че Националните доставчици на услуги, които се явяват посредници в тол системата, са получили повече от 110 млн. лв. комисиони от старта на системата през 2019 г. насам.

Според МРРБ “Интелигентни трафик системи” ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лв. с ДДС между 2019 и края на 2022 г. За същия период другата компания – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ – е получила малко над 21.4 млн. лв.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts